Week-end-ul vă întâmpină cu o piesă în două acte – Chirița în provincie

0
piesă Chirița în provincie

Sâmbătă, 11 ianuarie, ora 18:00, ești invitat la piesa Chirița în provincie, comedie muzicală în 2 acte – cântece de Vasile Alecsandri, la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați.

Așa cum Dostoievski spunea în celebrul interviu dat lui Eugène-Melchior de Vogüé, că „poporul rus a ieșit de sub poala mantalei lui Gogol”, așa putem spune și noi, poporul roman, că am ieșit din faldurile rochiei de catifea stacojie a Coanei Chirița. Noi, stră-strănepoții, suntem proiecția perfectă a formidabilei farmazoane de Bârzoieni, ființa gingașă și „sentimentabibilă”, care intenționează să plece la Paris ca să „sperie nemții”. Iar de plecat, trebuie să plece musai, pentru că proaspăta baroană s-a „uscat aici în provinție” și „s-a săturat de… Moldova”.

fashiondays.ro

Regizorul Dan Mirea aduce un plus de valoare textului original, creionând o comedie muzicală de excepție (denumită de dramaturg „comedie cu cântice”), cu mult haz, răsturnări de situații și dinamism, ilustrând contrastul dintre esenţă şi aparenţă prin care sunt construite personajele aparţinând micii boierimi rurale.

Chirița în provincie rămâne inepuizabila capodoperă dramatică românească din care, fie că recunoaștem, fie că nu, ne tragem seva noastră națională. Și orice roman poată să spună în sinea sa: „Madame Chirița, c’est moi!”.

Te-ar putea ineteresa și Sărbătorile legale în 2020! Când pică zilele libere?

top-shop.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.