De la Homer Simpson la James Bond, de la caractere fictive la oameni reali, mulți sunt fascinați poker. Alegerea nu e întâmplătoare. Acest joc de cărți se dovedește util în exersarea a cel puțin 5 elemente indispensabile indivizilor, devenind, într-un final, un stil de viață.
Pokerul dezvoltă abilitățile interpersonale

Conform unui studiu realizat de Global Talent Trends, abilitățile interpersonale sunt un atu pe piața muncii. Importanța lor constă în faptul că ajută oamenii să comunice, să colaboreze și să rezolve eficient problemele. Adaptabilitatea, creativitatea sau mentalitatea de învingător sunt doar trei exemple elocvente. Fiecare dintre abilitățile enumerate poate fi amplificată prin intermediul pokerului. Să nu uităm că, într-o partidă de poker, jucătorul pornește de la premisa că va câștiga. În acest sens, e atent la expresiile adversarilor, la schimbările care au loc, încercând, totodată, să apeleze la o tactică originală. Deloc surprinzător, odată cu trecerea timpului, iubitorii de poker constată schimbări favorabile în comportamentul lor. Devin persoane răbdătoare și extrem de perceptive. De asemenea, ajung fini cunoscători ai psihologiei umane. Pe de o parte, reușesc să-și citească adversarii și să simtă pericolul. Pe de altă parte, învață să-și controleze emoțiile și să capete încredere în propria intuiție. Toate aceste abilități interpersonale sunt extrem de utile atât în lumea banilor, cât și în afara ei.
Pokerul stimulează gândirea strategică
„Viața nu este întotdeauna o chestiune de a deține cărți bune. Uneori e despre a juca bine o mână proastă.” Remarca scriitorul american Jack London transmite, subtil, abilitatea pokerului de a stimula gândirea. Firește, norocul este important. Însă depinde extrem de mult și de strategia folosită. Norocul ți-l faci cu mâna, dar și cu mintea. Pe parcurs, jucătorul e nevoit să evalueze frecvent riscurile și recompensele. Să presupunem că jucați Texas Holdem poker – cea mai populară variantă a jocului de poker online. Trebuie, prin urmare, să faceți cele două pariuri obligatorii, Small Blind și Big Blind, înainte de a fi împărțite cărțile. Pe parcursul partidei însă, veți fi pus în fața unei alegeri. Aveți la dispoziție trei opțiuni: Fold, Call sau (re)Raise. Adică puteți renunța la mână, o puteți juca (plătind pariul existent), sau puteți plusa. În funcție de gândirea strategică a fiecăruia, decizia luată va fi purtătoare de noroc sau de ghinion. Ca și în afaceri, strategia e totul.
Pokerul crește semnificativ veniturile
Cel mai mare câștig obținut într-un turneu de poker a fost de 16,8 milioane de lire sterline. Premiul, oferit la The Triton Million for Charity, a mers direct în buzunarul lui de Bryn Kenney.
România are și ea jucători valoroși, precum Alexandru Papazian sau Daniel Negreanu, care au făcut milioane din poker. Pentru a ajunge la asemenea performanțe, capabile să schimbe radical viața cuiva, e nevoie, totuși, de un lucru important: schimbarea stilului de viață. Mai exact, aveți nevoie de mult curaj și o disciplină de fier pentru a persevera. Pokerul crește semnificativ veniturile celor care au curajul să-și asume riscuri, dar și disciplina de a se retrage la timp.
Pokerul vă ajută să gestionați banii
Așa cum vă ajută să-i câștigați, pokerul vă ajută și să aveți grijă de bani. Gestionarea jetoanelor pregătește jucătorii să-și aloce corect resursele. De asemenea, îi ajută să decidă când să cheltuie și când e mai bine să economisească.

Pokerul vă învață despre managementul riscurilor
Fie că vorbim de variantele de poker online, sau de pokerul clasic, mediul e unul competitiv. Jucătorii se află constant sub presiune. E nevoie să ia diverse decizii financiare într-un timp extrem de scurt. Se știe, riscul e la el acasă în partidele de poker. Treptat însă, jucătorii ajung să facă față situațiilor de risc și să ia, în cele mai fierbinți momente, decizii… la rece.
Sfaturi de la jucători pentru jucători
Jucătorii profesioniști susțin că, pentru a transforma pokerul într-un stil de viață, e nevoie de trei lucruri. Primul implică o dietă sănătoasă. Cel de-al doilea – exerciții fizice regulate. Al treilea lucru vizează somnul. Toate trei contribuie la pregătirea fizică și psihică a jucătorului.
În plus, amintesc profesioniștii, pokerul oferă libertatea de a-ți face singur un program. Însă orice libertate implică responsabilități. Pentru reușită e nevoie de o etică riguroasă a muncii și un program full-time. A juca poker profesional sau semi-profesional necesită dăruire și abilitatea de a juca, inclusiv atunci când nu ai chef.
Concluzii
Fie că alegeți să îl jucați online, sau într-un cazino, lecțiile învățate la masa de poker vă vor ajuta să faceți față provocărilor vieții. Învățăturile primite vă pot servi în relațiile interpersonale, dar și în mediul de afaceri sau la locul de muncă. Pokerul consolidează încrederea în forțele proprii prin predarea strategiei, negocierii și evaluării riscurilor. O modalitate recreativă de a petrece timpul, pokerul se poate dovedi inclusiv un mijloc distractiv de educație financiară, indiferent de vârsta, sexul sau profesia învățăceilor.