Poveste sub brad – proiect pentru 40 de copii din Brăila

0
Poveste sub brad - proiect pentru 40 de copii din Brăila

40 de copii de la Grădinița cu Program Normal din comuna Măxineni, județul Brăila au primit cadouri formate dintr-un joc educativ și o carte. Scopul proiectului a fost de a încuraja conectarea părinte – copil și de a promova alfabetizarea în mediul rural.

Asociația Creionam Viitorul a desfășurat în luna decembrie 2023 proiectul „Poveste Sub Brad” finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

În cadrul atelierelor desfășurate în săptămâna 18-22 decembrie, copiii de la Grădinița cu Program Normal din comuna Măxineni, jud. Brăila, alături de părinții lor, s-au bucurat de experiențe diferite în așteptarea vacantei de sărbători. Pe model nordic, unde oamenii primesc de Crăciun o carte în dar, cei mici au primit un pachet educativ, format dintr-un joc și o carte, pentru a încuraja învățarea și a dezvolta abilitați cognitive și sociale, dar și pentru a stimula interesul și dragostea pentru lectura încă de la o vârstă timpurie. În vederea consolidării relațiilor parentale cei mici au făcut echipă cu părinții lor și au jucat împreună jocul.

De asemenea, pentru a pune în valoare tradițiile specifice Crăciunului, beneficiarii s-au bucurat în jurul bradului de bucate precum cozonaci, turtă dulce, ceai, ciocolată caldă, mandarine – o surpriză binemeritată.

Conform informațiilor publicate pe OpenDemocracy, educația rurală din România se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv standarde și facilități inadecvate, ceea ce generează discrepanțe între educația rurală și cea urbană. Copiii din mediul rural se confruntă des cu o lipsă de oportunități educaționale și culturale, ceea ce poate afecta dezvoltarea lor armonioasă. Familiile întâmpină provocări legate de accesul la resursele necesare pentru a stimula învățarea și dezvoltarea lor într-un mod adecvat. Conform UNICEF, copiii din familii sărace și care trăiesc în zone rurale sunt cei mai vulnerabili în ceea ce privește accesul și participarea la educație.

Proiectul „Poveste sub brad” a adresat aceste nevoi, oferind o experiență educativă celor 40 de copii din mediul rural și părinților, în preajma sărbătorilor de iarnă, contribuind la dezvoltarea unui nou obicei sănătos: timp de conectare prin joacă și citit.

Suntem dedicați susținerii dezvoltării armonioase a copiilor și credem că educația este cheia către un viitor mai bun. Prin proiectul ‘Poveste Sub Brad’, ne-am propus să încurajăm procesul de alfabetizare și să promovăm conectarea dintre părințiși copii, contribuind la formarea unui nou obicei sănătos. Pentru ca timpul petrecut împreună fie câtmai autentic șiîn spiritul Crăciunului am citit împreună povestea lângă brad și ne-am bucurat de gustări specifice acestei perioade.” – Andreea Stan, Președinte Asociația Creionam Viitorul

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Creionăm Viitorul s-a înființat ca grup de inițiativă locală în toamna lui 2019 și a dobândit statutul de organizație non-guvernamentală în 2022. Scopul asociației este de a promova inițiativele sustenabile în vederea creșterii calității vieții și dezvoltării comunităților din România dezvoltând o serie de proiecte pe teme educaționale și de mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.