Proiecție film “Frații” la Muzeul de Arta Vizuală Galati

Proiecție film “Frații” la Muzeul de Arta Vizuală Galati

41
0
DISTRIBUIȚI
Proiecție film Frații la Muzeul de Arta Vizuală Galati

Frații (Norvegia, 2015)
regia: Aslaug Holm

Filmul prezintă relația apropiată dintre doi frați. Markus și Lukas locuiesc într-o casă veche, cu pereți galbeni, în centrul orașului Oslo. În apropierea locuinței lor, curge un râu. Un rai pe pământ în inima unui mare oraș. Copacii cresc înalți străpungând cerul, iar pe sub ei susură întunecat și ademenitor apa. Aici cresc cei doi frați, cu visele și năzuințele lor pentru viitor. Lui Markus îi place fotbalul și își dorește să devină un profesionist al sportului. Îl joacă încă de la vârsta de cinci ani și nu există altă echipă mai bună decât Liverpool. Filmul ne înfățișează lupta dusă de el și pasiunea de care dă dovadă pentru a-și atinge scopurile. Lukas e cel cu o fire filosofică căruia îi place să se gândească la tot felul de lucruri – la lumea din jur, la el însuși și la sensul vieții: „Mami, ce o să se întâmple cu visurile mele după ce mor, o să rămână în viață?”. Acest documentar intim și personal este filmat de mama lor. Aslaug Holm realizează atât imaginea, cât și regia filmului, propunându-și să pătrundă în lumea autentică a copiilor și să găsească adevărul și esența vieții. Timp de 10 ani și-a filmat fiii, iar ceea ce rezultă este un film care se va transforma într-un document unic despre copilărie, fraternitate și viață, adresat unui public matur.

În 2015, Frații a fost primul film documentar care să câștige Premul norvegian Amanda pentru Cea mai Bună Regie, în istoria de 34 ani a acestor premii. De asemenea, a fost filmul care a rulat pentru cea mai îndelungată perioadă în cinematografele norvegiene în 2015, timp de nouă luni bucurându-se de succes la public.
Frații a fost și primul documentar norvegian căștigător al Premiului pentru Cel mai Bun Documentar de Lung-metraj la HotDocs (2016).
În aceeași lună a obținut Marele Premiu pentru Cel mai Bun Documentar de Lung-metraj în cadrul Festivalului Internațional de Film din Taiwan (2016), unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din Asia.

Filmul a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri în China, Coreea de Sud, Mexic, Brazilia, Argentina, SUA, Canada, Australia, Rusia și în toată Europa, obținând o seamă de premii internaționale:

• 2015 – Norwegian Short Film Festival, Grimstad (Premiul Golden Chair pentru Cel mai Bun Documentar de Lung-metraj)
• 2015 – Nordic Docs, Fredrikstad (Premiul Publicului, Mențiune Specială)
• 2015 – Amanda (Premiul pentru Cel mai Bun Regizor)
• 2016 – Nordic Panorama, Mølmø (Mențiune Specială)
• 2016 – Hot Docs, Toronto (Premiul pentru Cel mai Bun Documentar de Lung-metraj Internațional)
• 2016 – Vancouver IFF, Doxa
• 2016 – Edinburgh IFF
• 2016 – Doc Aviv IFF
• 2016 – Taiwan IFF (Marele Premiu pentru Cel mai Bun Documentar Internațional)
• 2016 – Hot Springs Documentary Film Festival
• 2016 – La Roche-sur-Yon Film Festival, Franța (Premiul Prix Trajectoires)

Data:20 iunie
Ora: 18:00
Locație: Muzeul de Arta Vizuală Galati

Sursa: Fcebook

Citește și PoveștIE – Festivalul Iei la Dunărea de Jos – pe Aleea Pietonală de la P-uri

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.