Asigurarea RCA este obligatorie și pentru autoturismele trase pe dreapta, părăsite, dacă acestea sunt înmatriculate.
Potrivit ASF “Proprietarul unui vehicul trebuie să dețină o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/ înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat”.
Fiind vorba despre un vehicul părăsit există riscul că acesta să ia foc sau să plece de pe loc, dacă nu este parcat corespunzător, astfel avariind alte autoturisme.
RCA este cea mai vândută poliță de asigurare din România, fiind obligatorie pentru toți șoferii, iar cei care nu au o asigurare RCA valabilă, pot primi o amendă serioasă.
Valabilitatea poliței RCA este diferită în funcție de varianta aleasă. Asigurarea obligatorie se încheie pe o durată determinată pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate în România, astfel: pe o perioadă cuprinsă între 1 lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. De asemenea șoferii au opțiunea de achiziționare a poliței RCA în RATE fără dobândă.
Conducătorii auto nu sunt obligați să dețină asupra lor dovadă asigurării RCA și nu trebuie să o prezinte polițistului atunci când acesta solicita controlul actelor, potrivit Avocatnet.ro.
De reținut că dacă ești oprit cumva de poliție, mașina poate fi verificată pe loc prin intermediul site-ului CEDAM, dacă are sau nu asigurare. Cu o poliță de asigurare RCA valabilă apari în baza de date și ca urmare ești liber să pleci.
Dacă îți vinzi mașina, poți recupera banii de pe asigurarea RCA
Dacă dorești să vinzi mașina, dar încă ai o asigurare RCA valabilă, îți poți recupera banii din prima de asigurare, care au rămas „neconsumați”- aferenți timpului până la expirare, bineînțeles dacă nu ai avizate daune pe aceasta. Pentru a-ți recupera banii pe asigurare, ai nevoie de următoarele acte:
- cerere standard,
- copie după actul de identitate,
- polița RCA în original + dovada plătii,
- dovadă radiere fiscală,
- contract vânzare-cumpărare (sau o copie după cartea de identitate a vehiculului față/ verso, ca să se vadă vechiul și noul proprietar),
- înregistrarea la administrația financiară
- și un extras de cont pe numele asiguratului vechi.
Știai că poți închiria o mașină pe perioada reparației mașinii, iar asiguratorul decontează?
Dacă ești păgubit într-un accident, ai dreptul să închiriezi o mașină din aceeași clasă sau inferioară, în timp ce mașina ta este în service (în baza unei polițe RCA emise după data de 19 Septembrie 2016), sau cât timp asiguratorul face cercetări cu privire la accident. Asiguratorul este obligat să achite costul închirierii. Conform normelor interne pentru fiecare 4 ore de manoperă ai dreptul la o zi de închiriere.
Asiguratorul trebuie să constate avariile în maximum trei zile lucrătoare de la data avizării de către păgubit sau la o dată ulterioară convenită de către părți. Poți beneficia de acest drept, indiferent de situație (avarii mici sau majore). În cazul în care asiguratorul RCA nu face constatarea în termenul legal de 3 zile lucrătoare de la notificare, poți duce mașina la reparat înainte de constatare.
Simona Stan, broker de asigurare, Galați: Păgubitul RCA își poate repara mașina avariată în orice unitate autorizată de Registrul Auto Român
Dacă ești păgubit, poți repara mașina în orice service, singura condiție fiind ca acesta să fie autorizat de RAR. Asiguratorul trebuie să achite costul reparațiilor în contul service-ului, indiferent dacă au sau nu contract de decontare directă.
O unitate cu decontare directă are avantajul că nu vei plăti tu reparația din buzunar că apoi să-ți recuperezi banii de la firma de asigurări. Tu decizi unde îți repari mașina, însă fii atent pentru că trebuie să precizezi acest lucru în documentul “Cerere de despăgubire” care se completează și se depune la asiguratorul RCA după efectuarea reparațiilor.
Istoricul bonus-malus se poate păstra chiar dacă îți schimbi mașina
Sistemul bonus-malus a fost introdus că o măsură de responsabilizare a șoferilor. Acest sistem urmărește ca șoferii prudeti să nu plătească aceleași prime de asigurare ca aceia care au făcut accidente. Așadar, cu cât mai puține accidente, cu atât mai mare este valoarea bonus. Însă, ce se întâmplă dacă îți cumperi o mașină nouă?
În bază adeverinței de istorie de daună de la asiguratorul mașinii vechi, poți solicita păstrarea istoricului și să pornești cu asigurarea RCA pentru nouă mașină de la clasa bonus-malus de care ai beneficiat anterior, ceea ce poate însemna o reducere de până la 50% (reducerea maximă).
Citește și: Vrei să-ți cumperi mașină? Află ce dealeri auto sunt în Galați și Brăila