Să salvăm planeta la Galați! Ce este colectarea selectivă?

Să salvăm planeta la Galați! Ce este colectarea selectivă?

43
0
DISTRIBUIȚI
Să salvăm planeta la Galați! Ce este colectarea selectivă?

Pământul și orașul nostru sunt în pericol, de aceea este important să învățăm despre colectarea selectivă, și să ne implicăm să salvăm planeta la Galați! În fiecare zi citim încă ceva despre Galați care ne dezamăgește profund: tragedii, oameni nepăsători, poluare, indiferență. Iar noi nu facem altceva decât să căutăm vinovații în spatele tastaturii sau pe la colțuri de bloc. Această atitudine duce doar la înrăutățirea problemelor, dacă nu se acționează rapid.

La fel ca și orașul nostru, și planeta noastră suferă. În fond, ambele sunt casa noastră, locul unde te naști și locuiești. Și unde sperăm ca și copiii să se nască și să locuiască. Dar va prinde generația viitoare un oraș și o planetă curată?
Trebuie să acționăm de acum, să salvăm planeta la Galați. Mai întâi cu niște informații online, după, cu pași mici, în viața reală. Ce-ar fi să reciclăm corect pentru început?

Ai auzit de colectarea selectivă?

Colectarea selectivă/separată a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019. Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii își aruncau până acum gunoiul, vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Resturi menajere, hârtie, sticlă și plastic.

Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cei 4 recipienți pentru cele 4 fracții. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20 000 – 40 000 lei. Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări.

Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. În timp ce celorlalți le scade factura cu 25%.

Kit
Kitul celor de la declic.ro, varianta printată la acțiunile de voluntariat

Cei de la declic.ro, o comunitate online de cetățenii cu același vis ca noi – o lume mai bună – au creat un proiect prin care colectarea selectivă se poate realiza, în sfârșit, corect. Accesând site-ul lor, puteți sesiza Garda de Mediu în legătură cu (ne)respectarea legii colectării selective și vom reuși să grăbim procesul de punere în aplicare a noilor reglementări care ne scapă de gunoaie. Este un pas mic pentru a salva planeta la Galați.

De asemenea, declic.ro oferă și un kit de colectare selectivă de descărcat online, care explică cum se face corect separarea gunoiului. Poate fi pus pe frigider sau undeva, la vedere, în bucătărie. Știm că organizează și acțiuni de voluntariat în acest sens, deci îi așteptăm și în orașul nostru!

Voluntar
Voluntarii din București, sursa foto: Carusi Maria

Colectează și deșeurile electrice! Află mai multe aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.