Asociaţiile de locatari reaprind scandalul încălzirii centralizate

Asociaţiile de locatari reaprind scandalul încălzirii centralizate

85
1
DISTRIBUIȚI
Asociaţiile de locatari reaprind scandalul încălzirii centralizate

Gălăţenii au fost suprinşi şi revoltaţi de anunţurile afişate de câteva asociaţii de locatari din Galaţi prin care erau anunţaţi că locatarii care sunt încă branşaţi la sistemul centralizat de încălzire al oraşului ar putea plăti sume astronomice în cazul în care li se va furniza agent termic la iarnă. În afiş se arată că o gigacalorie ar putea ajunge la preţul de 700 de lei, preţ ce nu mai poate fi subvenţionat de Consiliul Local în condiţiile în care municipalitatea a decis montarea de microcentrale de cartier, dar şi acordarea ajutorului financiar de 3.000 lei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de încălzire de către gălăţenii care renunţă la sistemul centralizat.

Deşi anunţul asociaţiilor (vezi foto) pare şocant din punct de vedere financiar, municipalitatea insistă pe faptul că gălăţenilor li s-au oferit două programe prin care se doreşte evitarea repornirii sistemului centralizat (microcentralele şi ajutorul financiar) şi susţine că a solicitat asociaţiilor de proprietari/locatari să informeze cetăţenii cu privire la soluţiile de încălzire identificate şi aplicarea lor începând cu sezonul rece 2018 – 2019, iar de curând a transmis o nouă informare asociaţiilor de locatari cu privire la soluţiile iniţiate şi aflate în implementare cu privire la alimentarea cu energie termică a cetăţenilor pentru iarna 2018 – 2019.

“Adoptarea acestor soluţii a rezultat ca urmare a scăderii permanente în ultimii ani a consumului de energie termică, scădere cauzată de numărul mare de deconectări şi debranşări, precum şi de pierderile foarte mari în sistemul centralizat de încălzire, ce conduc la sume enorme suportate de cetăţean şi din bugetul local. Din cele 91.500 de apartamente care au fost alocate punctelor termice prin asociaţiile de proprietari/locatari, în prezent, la sistemul centralizat de încălzire, mai sunt racordate aproximativ 12.000 de apartamente. Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat şi pierderile foarte mari ale sistemului centralizat folosit prin contractul cu SC Electrocentrale SA Galaţi ar duce la un cost estimat, pentru iarna 2018-2019, de peste 700 de lei/Gcal, cost dificil de suportat din punct de vedere financiar de către cetăţeni. În condiţiile derulării programelor menţionate de către Primăria municipiului Galaţi, sumele disponibile pentru eventuale subvenţii vor fi mult mai mici şi nu vor fi în măsură să acopere semnificativ costul foarte mare al energiei termice”, se arată într-un comunicat al municipalităţii în care se mai menţionează că Primăria Galaţi a solicitat asociaţiilor de proprietari/locatari să informeze cetăţenii cu privire la soluţiile de încălzire identificate şi aplicarea lor începând cu sezonul rece 2018 – 2019.

Din cele 91.500 de apartamente, în prezent, la sistemul centralizat de încălzire mai sunt racordate aproximativ 12.000 de apartamente.

Sursa: www.monitoruldegalati.ro

Citește și articolul: Romterm și Calorgal vor transforma 20 de puncte termice în microcentrale de cartier

1 COMENTARIU

  1. Consiliul Local a luat o decizie irealizabila . Mai intai, a mentinut conditionarea acordarii subventiei de 3000 lei, pentru montarea unei centrale proprii de apartament, de acelasi venit al proprietarilor ca in anul 2017, fara a avea in vedere ca acesta a crescut fata de anul 2017, ceea ce in mod firesc ar fi trebuit sa duca la marirea baremului luat in considerare . Apoi, in cazul in care se depaseste limita venitului pe persoana cu un leu nu se mai acorda ajutorul . Nu in ultimul rand, suntem la mijlocul lunei octombrie, cand in mod normal ar fi trebuit ca toate pregatirile sa fie terminate, ori nu am auzit pana in prezent sa se fi pus in functiune nici unul din microcentralele de cartier , atat de trambitate de Primar . Hotararea C.L. poate fi atacata in instanta, blocurile, atat prin proiectare cat si prin constructie fiind prevazute cu incalzire centralizata , astfel ca nu poti tu C.L. sa schimbi modul de asigurare a incalzirii blocurilor dupa bunul plac, decat prin masuri care sa nu afecteze bugetele locuitorilor si sa mentina incalzirea corespunzatoare a locuintelor , asigurand in camere temperatura legala .

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.