Care este semnificația zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României?

0

1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul președinte Ion Iliescu și publicată ulterior în Monitorul Oficial. Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august.

Ziua României marchează evenimentul istoric care a avut loc la 1 Decembrie 1918 unde a fost convocată la Alba Iulia adunarea națională a românilor și s-a hotărât unirea Transilvaniei cu România. Atunci, Vasile Godiș a declarat: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

În 1920, prin Tratatul de la Trianon, Ungaria cedează oficial Transilvania către România până la granița actuală de vest. Până atunci, teritoriul Basarabiei și Bucovina deja proclamau unirea cu România. În 1940, Uniunea Sovietică a anexat Basarabia și Ținutul Herței, pe baza pactului Ribbentrop-Molotov.

Ziua României a fost celebrată între 1948 și 1989 pe 23 august deoarece atunci România a întors armele împotriva Germaniei, în cel de-al Doilea Război Mondial. Între 1966 și 1947, se sărbătorea Ziua Națională pe 10 mai deoarece atunci se sărbătorește și Ziua Regalității.

Pe 1 decembrie, în toată țara, inclusiv la Alba Iulia și București au loc numeroase parade militare și evenimente cu scopul de a sărbători mândria de a fi români. Tu cum sărbătorești Ziua Națională a României?

Te-ar putea interesa și: Care este povestea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.