Sfântul Andrei – Tradiții și obiceiuri

0
sfantul andrei traditii și obiceiuri

În popor, noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Conform oamenilor, în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc în tmp ce oamenii se apară de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

Există foarte multe obiceiuri și superstiții legate de Sfântul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu revoltă, cu măritișul și cu protecția oamenilor împotriva spiritelor rele care în această seară bântuie alături de cei vii.

Oamenii mai superstițioși sunt de părere că în noaptea Sfântului Andrei lupii încep a vorbi cu grai de om, spunând lucruri de-a dreptul înfiorătoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacați de acești lupi în această noapte se vor transformă în vârcolaci.

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit pe 30 noiembrie. Sunt nenumărate tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare, multe trasmise încă de pe vremea dacilor.

Iată și câteva obiceiuri care se practică în noaptea de Sfântul Andrei:

  • Această este o așa-zisă noapte magică, când pentru a se ține în cumpăna răul, se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii. Unul dintre acestea este faptul că se unge cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea întră în casă. Până și la grajduri se punea usturoi, astfel încât vrăjitoarele sau răul să între în animale.
  • De asemenea, oamenii cred că în ajun apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite deoarece au dus o viață nepotrivită sau luată prin violență, care bântuie străzile. Pentru a se apară, oamenii se foloseau de usturoi, în timp ce copiilor li se făcea cruciulița cu usturoi pe mânuțe, mâncare cu usturoi.
  • Fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul.
  • În miezul nopții fetele obișnuiesc să întoarcă un ulcior de lut cu gură în jos și pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinși. Mai apoi rostesc o incantație pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung să se mărite.
  • Iar fetele care doresc să își vădă ursitul obișnuiesc să stea goale între două oglinzi la miezul nopții, țînând în mâini două lumânări aprinse. În oglindă din spate se vad de obicei scene din viitorul acestora, dar și chipul celui sortit.
  • O altă modalitate de a află cum arată iubitul este următoarea: față ține în mâna două lumânări aprinse și privește într-un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită pentru cununie.
  • Din popor a mai apărut și superstiția conform căreia spiritele rele nu vor putea intră în casă dacă gospodinele întorc de cu seară toate cănile sau vasele cu gură în jos.
  • Gospodării obișnuiesc că de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a află cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă va fi casă și familia lui în anul ce vine.
  • Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va iarnă care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarnă care vine va fi una blândă.

De unde vine denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”

Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.

Sfântul Andrei se bucură la noi în ţară de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român. Numeroase biserici şi mănăstiri l-au luat că ocrotitor, prăznuindu-l în fiecare an.

În şedinţa din mai 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, datorită evlaviei poporului drept-credincios faţă de Sfântul Apostol Andrei.

De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale – Catedrala Mântuirii Neamului.

Sursă: Calendarul Ortodox

Te-ar putea interesa și Care este povestea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.