8 sfaturi pentru un aer mai sănătos acasă!

0

Ne petrecem o foarte mare parte din viață în casa noastră, așa că este foarte important să avem un aer cât mai curat și proaspăt. Pe lângă clasica aerisire pe care trebuie să o facem de dimineață, de cum ne-am trezit, mai avem alte câteva variante simple, dar care vor avea grijă de sănătatea noastră pe termen lung. Aerul pe care îl respirăm în interior nu este mereu atât de curat pe cât ne-ar plăcea să credem. Așa cum ștergem praful în mod regulat, tot așa ar trebui să ne gândim și la atmosfera în care trăim și/sau lucrăm zi de zi.

În primul rând, trebuie să știm că aerul poate fi poluat din diverse motive chiar și în interiorul unei case. Potrivit experților, aerul din interior poate fi mai poluat cu până la cinci ori mai mult decât cel din exterior. Și poate avea bacterii sau virusuri care sunt invizibili ochiului liber. Așa că este crucial să ne gândim la metode de purificare a atmosferei în locuința noastră. Spre exemplu, praful de care vorbeam mai sus este unul dintre factorii poluanți, iar pe termen lung ne poate pune în pericol sănătatea. Ba poate provoca chiar și astmul. Când ne alegem produsele de curățare, e bine să le luăm în considerare pe cele naturale care pot curăța într-un mod eficient, dar fără acele substanțe chimice puternice.

În al doilea rând, pe lângă ștersul periodic al mobilei, o altă soluție ar fi să investim într-un purificator de aer performant. Aerul pe care îl respirăm poate avea efecte foarte dăunătoare sănătății pe termen lung, așa că dacă alegem un produs care poate înlătura toate impuritățile din atmosferă, inclusiv mirosuri neplăcute, praf și chiar părul de la animale, atunci am dat lovitura sau am tras marele jackpot, cum se zice în poker. Unul de o calitate superioară va putea fi folosit pe termen mai lung, iar filtrele cu care este dotat au rolul de a elimina particulele nocive din aer.

Mai mult, o altă soluție la îndemâna oricui este să folosim ventilația atunci când gătim. O hotă standard ne poate rezolva ușor problema, plus geamul deschis.

Și compușii din produsele de îngrijire personală pot polua aerul pe care îl respirăm în interiorul camerei. Atunci când ne dăm cu cremă – de orice fel – e bine să aerisim camera după.

Dacă există în familie fumători, cel mai bine ar fi să nu se fumeze în casă. Pe lângă faptul că alte persoane nefumătoare pot fi afectate de miros și fum – și astfel devin și ele fumători pasivi – și aerul este contaminat de la țigări.

În continuare, ar fi bine să alegem lumânări cât mai naturale și ecologice, dacă vrem să reîmprospătăm mirosul din casă. Putem recurge chiar și la uleiuri esențiale care sunt mult mai benefice aerului decât chimicalele din lumânările parfumate.

Nu în ultimul rând, trebuie să avem grijă de somnul nostru cât mai mult, așa că lenjeria de pat în care dormim trebuie să fie neapărat curată și spălată la un interval scurt de timp. Aici pot exista mai multe particule nocive și pot fi o sursă de contaminare destul de mare. Să încercăm să ne schimbăm cearșafurile și fețele de pernă săptămânal. Și chiar și salteaua pe care dormim e bine să o scoatem la aer la o anumită perioadă de timp.

Pentru cei dintre noi care au animale de companie, există alte recomandări. Animalele trebuie să fie îngrijite și curate cât mai des posibil deoarece părul lăsat este iar un alt factor poluant al aerului. Plus, acestea pot aduce diverse bacterii de afară, din exterior. Așa că de fiecare dată când am fost la plimbare cu cățelul, este de recomandat să îi spălăm piciorușele imediat. Eventual, îl putem căra în brațe până la cadă, dacă nu vorbim despre un câine prea mare sau prea greu.

În concluzie e bine să luăm în considerare mai multe metode de purificare a aerului, mai ales în situația în care lucrăm și de acasă, deci ne petrecem cam 80% din timp în locuința noastră. Aerisirea nu este suficientă uneori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.