Sfaturi utile pentru alegerea surselor de iluminare din interiorul casei tale

0

Designul de iluminat, adică planificarea și amplasarea corectă a surselor de iluminat din casă, este în prezent o chestiune foarte importantă atunci când amenajezi un interior. Dacă ești pe cale să renovezi sau să construiești o casă, trebuie să te întrebi cum să planifici corect iluminatul din casă.

Ce este un design bun de iluminat?

Din fericire, vremurile în care se poziționa un candelabru în mijlocul tavanului sau două aplice pe pereți au dispărut. Astăzi, se acordă o atenție deosebită alegerii surselor de iluminat, pentru a le proiecta corect, astfel încât să evidențieze designul interior. Pentru a alege bine și corect sursele de iluminat, ar trebui să îți dai seama că ai nevoie de trei tipuri de iluminat: 

  • Sursa de lumină principală, adică cea care va lumina toată încăperea. Trebuie totuși să nu fie prea puternică, astfel încât să deranjeze. În plus, trebuie alese modele de plafoniere care se potrivesc designului interior. 
  • Luminile decorative în valoare locuința, mobilierul, pereții, elementele importante pe care dorești să le subliniezi, dar și, după cum sugerează și numele, pot crea o stare de spirit. Se poate realiza acest lucru datorită benzilor LED ascunse sub mobilier, în tavane sau a unei lămpi cu picior.
  •  Lumina de lucru este, de asemenea, un sursă de iluminat foarte importantă. De exemplu, poți alege o lampă de perete deasupra oglinzii sau pe părțile laterale ale oglinzii din baie, iluminarea blaturilor din bucătărie, lămpile situate deasupra biroului etc. 

Cum alegi sursa de iluminat în camera de zi?

Chiar dacă ai ales deja corpuri de iluminat și lustre pentru living sau ai o idee despre ce ar trebui să alegi, trebuie să știi cum să le poziționezi. Trebuie să ai grijă ca acestea să fie practice și frumoase din punct de vedere vizual, dar totuși, să fie alese și în funcție de stilul apartamentului, înălțimea camerei sau de bugetul disponibil.

Dacă ai un living în care este integrată și o zonă de servit masa, atunci, pe lângă lustrele situate deasupra canapelei și măsuței de cafea, poți amplasa lustre și deasupra mesei, care vor avea și rolul de decorațiuni. Dacă ai norocul de a avea un living imens, atunci poți să t gândești și la poziționarea unor lămpi de perete între zona de relaxare și de dining.

Designul de iluminat în bucătărie

Bucătăria este o încăpere foarte importantă a casei, de aceea trebuie să alegi cu atenție sursele de iluminat. Ar trebui să optezi doar pentru o lustră sau luminile adecvate de deasupra blatului de bucătărie pot fi suficiente?

În această parte a casei, amintește-ți ca sursele de lumină de pe tavan să ilumineze bine întregul blat și spațiul de lucru din bucătărie. De asemenea, merită să instalezi surse de iluminare suplimentară sub dulapurile suspendate. Dacă ai o insulă de bucătărie, merită să optezi pentru lămpi suspendate deasupra blatului sau poți monta o bandă LED sub soclul bucătăriei.

Cum planifici iluminarea în baie?

În baie, este important să ții cont de iluminarea corectă a oglinzii. Acest lucru se realizează în primul rând prin plasarea unei lămpi lungi deasupra oglinzii sau a două lămpi de perete pe fiecare parte a oglinzii.

Pe lângă sursa de iluminare principală, montată pe tavan, merită să te gândești și la o lumină decorativă, mai ales dacă ai o cadă în care îți place să te relaxezi.

Sursa de imagine: Try_my_best / Shutterstock.com

Articol sponsorizat. Citește și ultimele articole:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.