Povestea unei zile de vară: Silueta şi Fructele // Mircea...

Povestea unei zile de vară: Silueta şi Fructele // Mircea Moraru

441
0
DISTRIBUIȚI

Pentru că vine vara, m-am gândit să scriu despre un subiect foarte discutat când vine vorba de alimentaţie sau dietă. Şi anume fructele. Prin acest articol aş vrea să trag un semnal de alarmă pentru cei care se năpustesc asupra lor atunci când dă căldura.

Da, ştiu, fructele sunt “sănătate curată şi ne trebuiesc neapărat”. Dar este ciudat că în sezonul rece poţi trăi şi fără ele, nu? Parcă aud: “Sunt pline de vitamine şi fibre”… La care adaug eu: şi ZAHĂR. Nu zic că nu ar trebui să mâncăm fructe, mai ales pe cele de sezon. Dar trebuie să ai grijă ce fructe mănânci, când le mănânci şi cum o faci. O cantitate mare de fructe te va “îngrăşa sănătos”, te asigur.

Fructele sunt pline de antioxidanţi, vitamine, fibre şi minerale, nu?! Te dezamăgesc încă o dată, pentru ca acele cantităţi de nutrienţi nu sunt semnificative, excepţie făcând fructele de pădure. Fructele nu oferă saţietate, deci încă un minus pentru ele. Mănânci fructe în loc de mese principale? Atunci îţi vei lăsa corpul fără proteine, grăsimi esenţiale şi alţi nutrienţi de care ai nevoie, vei pierde masă musculară şi îţi vei încetini metabolismul.

Hai să simplificam lucrurile! Atunci când mănânci fructe, fructoza (zahărul) dă un semnal corpului să depună grăsimi şi nicidecum să le ardă. Aşa că dacă vrei să mănânci fructe, măcar alege-le pe cele bogate în antioxidanţi, enzime, vitamine şi care sunt sărace în zahăr: afine, grepfrut, papaya, avocado, căpşune, mere, fructe de pădure etc.

Mănâncă fructele dimineaţa pe stomacul gol (înainte de micul dejun), pentru că digestia e mai rapidă, iar corpul tău are o capacitate mai mare de a absorbi vitaminele, fibrele şi carbohidraţii. Nu combina fructele cu alte alimente, pentru că îţi vor fermenta în stomac şi te vei confrunta cu probleme digestive. Le mai poţi manca înainte şi după antrenament, pentru că înainte le vei folosi ca şi combustibil pentru efort, iar după sală pentru a reface nivelul de energie.

Mircea Moraru – personal trainer

www.elitegym.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.