Sunteți invitați la vernisajul expoziției de prezentare a soluțiilor urbanistice pentru ”Valea Țiglinei” și ”Faleza Dunării” care va fi organizată pe data de 24 octombrie 2019, ora 12.00, în holul central al Universității ”Dunărea de Jos” Galați.
La eveniment au fost invitați concurenții, membrii juriului, dar și nume sonore din domeniul urbanismului. În cadrul evenimentului vor fi desemnați câștigătorii concursurilor.
Evenimentul este deschis publicului.
Cuprins
Primăria municipiului Galați informează că s-au finalizat concursurile de soluții urbanistice “Reamenajare și Refuncționalizare Faleza Dunării” și “Reamenajare și Refuncționalizare zona Valea Țiglinei“, lansate de către municipalitate dintr-o necesitate de revitalizare a celor două zone de interes pentru comunitatea gălățeană.
Unică în sud estul Europei, spectaculoasă prin terasare, vegetație și perspectivă vizuală, Faleza Dunării este emblematică pentru Galați. Loc de întâlnire între generații, fiind frecventat atât de tineri, cât și de vârstnici ce practica diverse activități. Un loc de promenadă și petrecere a timpului liber care a fost uitat de administrații ani la rândul.
„Faleza Dunării” nu a suferit intervenții decisive de-a lungul timpului, aflându-se în prezent într-o formă care nu mai corespunde cerințelor actuale din punct de vedere tehnic și estetic. Șapte specialiști în urbanism și arhitectură peisagistă și-au prezentat propunerile de soluții pentru această zonă. Astfel, zona „Faleza Dunării”, la care face referire tema concursului de soluții, este teritoriul situat în sud – estul municipiului Galați, având o lungime de aproximativ de 2,5 km de la scările monumentale/ Elice până la Trecere Bac. Terasarea, fiind caracteristica principală a Falezei Dunării, a fost analizată de concurenți într-o manieră contemporană propunând alei pietonale cu forma diverse, zone de promenadă și activități specifice timpului liber cum sunt concursurile acvatice. Printre altele, specialiștii au propus inclusiv măsuri pentru prevenirea inundațiilor pe Faleza Inferioară, dar și reamenajarea spațiului verde.
Pentru “Valea Țiglinei”, zonă aflată în mijlocul orașului unde vegetația neîngrijită este singurul atribut de ani de zile, specialiștii au propus o serie de ansambluri dinamice ce vin în întâmpinarea unei nevoi recunoscute în orașul Galați, respectiv petrecerea timpului liber în mod activ pentru adolescenți. Propunerile sunt unitare și coerente, corect integrate în caracterul zonei de studiu – intens circulate, de legătura între principalele cartiere ale municipiului Galați. Unele dintre acestea vizează bazele sportive, locurile de joacă, spații pentru sporturi destinate adolescenților, zone pentru relaxare și promenadă. În același concept au fost redefinite și Stadionul ”Nicolae Rainea” dar și Baza Sportivă ”Siderurgistul”.
Au răspuns provocării lansate de Primăria Galați:
Pentru zona “Valea Țiglinei“ : Mihnea Ioan Spătaru – București ; Bogdan Savu – București; S.C. ARIA CONCEPT ARCHITECTURE S.R.L. – prin Irina Gabriela Panait – Constanta; Pascariu Emilia – Iași; S.C. SURFACEDESIGN S.R.L. – Sibiu; S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L. prin Tamara Roseti – Județul Ilfov.
Pentru “Faleza Dunării“: S.C. RE-ACT NOW ARCHITECTURE S.R.L. – București; Pușcașu Dragoș – Andrei – Galați și Laura Adriana Drăgan (coautor) – Județul Ilfov; grupul reprezentat de Dorin Ștefan – București; S.C. ARIA CONCEPT ARCHITECTURE S.R.L. – prin Irina Gabriela Panait – Constanța; S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L. prin Tamara Roseti – Județul Ilfov ; Mocanu Radu Alexandru și Roșcăneanu Mihai – Galați.
Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul vernisajului ce va fi organizat în holul central al Universității ”Dunărea de Jos”.
Componența juriului:
Președinte: Cristian – Sorin Enache – Viceprimar Primăria municipiului Galați
Membru: Dr. Arh. Dragoș Horia Buhociu – Instituția Arhitect Șef, Primăria Municipiului Galați
Membru: ing. Cristian Capețis – Director Direcția Dezvoltare Infrastructură și Lucrări Publice Primăria Municipiului Galați
Membru: Conf. Dr. Arh. Gabriel Pascariu – Registrul Urbaniștilor din România
Membru: Conf. Dr. Arh. Cristina Enache – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
Membru: Dr. Prof. Cătălin Fetecău – Universitatea “ Dunărea de Jos”
Membru: Oana Caraman Șef Serv. Investiții și Mentenanță DAMEN Shipyard Galați – Mediul de afaceri
Membru: Ciprian Ciocan – Asociația Mila 80 – ONG
Membri supleanți:
Lect. Dr. Arh. Andrei Mitrea – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
Vergiliu Sorin Vals – Director Primăria Municipiului Galați
Te-ar putea interesa și Noile modificări ale Codului Rutier: fără telefon mobil în trafic