Teatrul Dramatic vă invită la o nouă premieră: Tectonica Norilor

1
Tectonica Norilor

PREMIERĂ pe scena Teatrului Dramatic “Fani Tardini”!  SÂMBĂTĂ (12.05) și DUMINICĂ (13.05) sunt zilele în care teatrul vă invită la cel mai incitant, ambițios și inedit proiect al stagiunii actuale: Tectonica Norilor

José Rivera are o lume numai a lui, încărcată de energia visului, a simbolurilor magice şi a fantasticului. Delirant în discursul bine controlat al autorului dramatic, potenţialul acestui univers unic se iluminează la întâlnirea cu realitatea crudă, devine material şi se încarcă de o emoţie nedefinită, dar nu mai puţin palpabilă. La fel ca poezia bună care te urmăreşte multă vreme după lectură, piesele lui Rivera desfăşoară obsedant imagini a căror succesiune dinamitează miraculos timpul şi spaţiul.
Tectonica norilor nu este un text oarecare. Deşi Rivera propune spaţii de reprezentare aparent convenţionale – sufragerie sau staţie de autobuz – personajele trăiesc totuși în realitatea lor interioară pe care o exprimă într-un discurs aparent hipnotic, invitând la explorarea unei lumi proprii, în care elementele reale punctează visul, apoi recad în spaţiu-timp, ca într-un perpetum.

Pentru cel care doreşte să definească o logică a unui story, după regulile convenţionale ale dramaturgiei, Tectonica norilor are acţiuni bine definite (autostop în ploaie), surpriză (întoarcerea fratelui plecat în război), dezvoltare (personajele încep acţiunea tinere, sfârşesc în bătrâneţe, Celestina naşte, etc). Însă definitorie pentru structura piesei este dezvoltarea în planuri – cel exterior, conţinând repere ale realităţii imediate, şi cel interior, în care revelația se realizează prin intermediul monoloagelor. Căci sunt o sumedenie de monoloage în piesa lui Rivera; dialogul este folosit de autor pentru a fixa o situaţie, dar “carnea” personajelor nu se reliefează din acţiuni, ci mai mult din introspecţie și povestiri. Celestina Del Sol şi fraţii de la Luna se întâlnesc fără a se întâlni vreodată, asemenea soarelui şi lunii. Ea: angelică, infantilă, etern gravidă, aşadar inaccesibilă, flămândă de sex, versată în emoţii şi expertă în dragoste, părăsită şi în căutarea bărbatului care-a însămânţat-o, e o forţă a naturii, un personaj arhetipal, magic. Bărbaţii, mult mai concreţi, mai neajutoraţi, constructori de case şi dornici de familii, sfârşesc pierduţi în timpul prin care ea navighează indiferent, nonşalant. Iar Timpul, personajul principal al piesei, zguduie lumea, într-o tectonică îndepărtată, mereu schimbătoare, asemenea norilor, vizibili, dar de neatins de la suprafaţa concretă a realităţii terestre.
TECTONICA NORILOR este orice, numai o piesă simplă NU ESTE!

Reprezentațiile încep la ora 19.00! Atenție – LOCURILE SUNT LIMITATE! Veniți la întâlnirea pe care v-o dau plini de emoție ELENA ANGHEL, RADU HORGHIDAN și RĂZVAN CLOPOȚEL (interpreți) și ADI ICLENZAN și BOGDAN SPĂTARU (Regizor și scenograf).

Vezi şi articolul  Programul Festivalului Gulliver – spectacole pentru copii, adulţi şi întreaga familie

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.