Noile modificări ale Codului Rutier: fără telefon mobil în trafic

0
Noile modificări ale Codului Rutier: fără telefon mobil în trafic

De pe 12 octombrie vor intra în vigoare noile prevederi ale Codului Penal, ce interzic în mare parte, folosirea unui telefon mobil în trafic. Este interzisă folosirea dispozitivului în timpul condusului, fără sistemul ”hands-free”. Nu doar vorbirea la telefon se sancționează, ci și doar simplul fapt că este ținut în mână. Interdicția folosirii unui telefon mobil în trafic se aplică și motocicliștilor sau bicicliștilor.

De asemenea, tot de la aceeași dată se majorează și sancțiunile: de la 290 lei amendă și 2 puncte penalizare la 1.160 lei și 4 puncte penalizare. Cumulul de contravenții atrage după sine suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 zile.

  • Dacă trebuie să vorbești la telefon și nu poți opri, folosește un dispozitiv hands-free. Încheie conversația cât mai repede.
  • Dacă suni pe cineva și iți dai seama ca este la volan, încheie conversația și roagă persoana sa te contacteze după ace a ajuns la destinație.
  • Dacă trebuie să vorbești la telefon și te afli la volan, oprește-te undeva în siguranță.
  • La volan, pune telefonul pe mod silențios sau închide-l, pentru a nu fi tentat sa răspunzi. Folosește un serviciu de mesagerie care sa îți preia apelurile.
  • Nu forma numere de telefon la volan.

Citește și: Beat la volan? Gândește-te de două ori înainte a lua această decizie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.