Tradiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan – ce nu este bine să faci

0

Anual, pe 29 august se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Odată cu ea, sunt respectate anumite tradiții. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă și ultima mare sărbătoare din calendarul ortodox bisericesc, întrucât de la 1 septembrie începe un nou an. Iată câteva tradiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan:

  • Nu se mănâncă și nu se taie nimic folosind cuțitul. Mâncarea se rupe cu mâinile. Cei care lucrează cu prelucrarea lemnului se abțin de la muncă în această zi;
  • Se spune că  „sfântul de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”, așa că de Tăierea Capului Sfântului Ioan nu se toacă și nu se mănâncă varză;
  • Nu se mănâncă fructe cu forma rotundă, precum merele, pepenele sau perele. Cei care nu respectă această tradiție se spune că se vor îmbolnăvi de friguri sau de alte boli;
  • Nu se consumă vin roșu sau legume roșii deoarece au culoarea sângelui Sfântului Ioan.

Cel mai important, se ține post de această sărbătoare pentru a cinsti viața fără de păcat a Sfântului Ioan și a nu-l omagia pe Irod, regele care după ospățul bogat de ziua sa a ordonat tăierea capului sfântului proroc.

Veți respecta aceste tradiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan?

Sursă foto: doxologia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.