Trei stări de bine în acest weekend la Teatrul Național „Nae Leonard”

0
37

Weekendul 9-11 noiembrie aduce la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați trei producții muzicale cu caracteristici diferite și aparținând unor genuri diferite. Weekend-ul începe de vineri, 9 noiembrie, de la ora 19:00, cu un Recital de lied susținut de sopranele Mihaela Alexa, Adelina Diaconu și mezzosopranele Florentina Soare și Cosmina Stancu, acompaniate la pian de Ludmila Calalb. În programul de lieduri vom asculta capodopere ale lui Robert Schumann, Hugo Wolf, Claude Debussy, Felicia Donceanu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Păutza, George Enescu ș.a. Liedul este un gen muzical cameral, o compoziție vocală cu acompaniament instrumental, de obicei pianistic. În timp, partea pianistică a fost tratată de către compozitori la fel de expresiv ca și vocea, sugerând tensiunile, iminența dramei, fatalitatea, deznodământul. Seara de 9 noiembrie se remarcă printr-un rafinament aparte, fiind dedicată unui gen muzical cult, cristalizat la începutul secolului al XIX-lea și care marchează gândirea și sensibilitatea romantică.

Sâmbătă, 10 noiembrie, începând cu ora 18:00, asistăm la spectacolul de revistă Cabaret, în regia lui Bogdan Drăgulescu, un spectacol în teatru despre teatru, una dintre montările de succes, care se joacă  cu sala plină  la fiecare reprezentaţie, încă din 2013, când a avut loc premiera. În amintirea a doi foști parteneri de scenă, spectacolele rămân vii între pereţii unui teatru până la demolarea lui, și impregnate în scândurile scenei pe care au jucat actorii. Fantomele personajelor interpretate, fărâmele de viaţă pe care le-au dăruit actorii spectatorilor, rămân vii în clădire. Dincolo de multitudinea de culori, mişcarea scenică şi inserţiile multimedia impresionante din Cabaret, scena teatrului este personificată, începe să se mişte şi tot ea înghite amintirile vii ale personajelor. Din distribuție vor face parte actorii: Mitică Barbu, Ionuț Negrișanu, Silvia-Alice Niță, Adrian Țurcanu, Mihuț Niță, Cristina Vasopol, Mariana Pisică, Costel Donose și Daniel Nistor, acompaniați de orchestra de revistă, baletul și corul teatrului. Scenografia poartă semnătura Danielei Drăgulescu, conducerea muzicală este asigurată de Nicolae Mantu, iar coregrafia de Gabriela Gegea.

În ultima zi de weekend, duminică, 11 noiembrie, de la ora 18:00, vom participa la un musical care, pus pentru prima dată în scenă pe Broadway în 1956, și până astăzi, după mai bine de 60 de ani, a continuat să cucerească generații întregi de spectatori fiind adesea denumit de critici „musicalul perfect”. My Fair Lady transpune fidel în teatrul muzical Pygmalion-ul lui Shaw, nu numai păstrând nealterate acţiunea anecdotică şi personajele, dar reproduce scene întregi, replică cu replică, din lucrarea originală. Exceptând textele muzicale, circa jumătate din musical-ul My Fair Lady este reprodus întocmai din comedia lui G.B. Shaw. Semnificativ este faptul că opereta, care reclamă prin însăşi esenţa ei finaluri clare (happy-end), în My Fair Lady finalul rămâne sub semnul întrebării, Bernard Shaw lăsând spectatorului sarcina de a-şi alcătui o încheiere după propria lui preferinţă ori judecată logică. Personajele sunt deosebit de simpatice şi apropiate, pline de contradicţii, dar nu convenţionale. Tema devenirii omului, lupta cu el însuşi, cu urcuşurile și căderile sale sunt temele din My Fair Lady, care a văzut lumina rampei în 1956 pe Broadway, iar în România în 1968. Cuvântul, muzica, dansul şi nu în ultimul rând culoarea, spaţiile şi costumele sunt elementele esenţiale care constituie forţa acestui spectacol.

Prețurile biletelor sunt: 21,6 lei (Recital de lied și Cabaret) și 32,4 lei (My Fair Lady). Prețurile reduse: 10,8 lei (Recital de lied și Cabaret) și 21,6 lei (My Fair Lady). Rezervările se pot face telefonic la numărul 0236.465.599 în intervalul orar al casieriei.

Citește și articolul  Festivalul Internațional Leonard își deschide porțile pe 4 noiembrie. Vezi aici programul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.