Turist în Galați. Sau motive să îți redescoperi orașul.

Turist în Galați. Sau motive să îți redescoperi orașul.

309
0
DISTRIBUIȚI
Turist în Galați. Sau motive să îți redescoperi orașul.

Noțiunea de city break nu mai este străină nimănui. Este la îndemâna oricui și, cumva, reușim să le introducem din ce în ce mai des în planurile noastre. În fond, credem că vacanțele sunt dintre acele lucruri pe care le cumpărăm și ne îmbogățesc spiritul. Chiar explorarea unui oraș în timpul liber din călătoriile de afaceri a căpătat valențele unei mini-vacanțe. Inevitabil, prin părțile locului, se naște un gând: cum arată un city break aici? Care sunt rezultatele unei documentări temeinice care sună “Turist în Galați. Ce e de făcut?“

Ne-am gândit să începem noi cu o parte dintre reperele pe care orice turist în Galați ar trebui să le primească. Iar voi, cei aparținând locului, nu vă sfiiți să completați și să vă redescoperiți orașul, a nu stiu câta oară, cu ochi curioși de călător. Se prea poate să vă surprindă la fiecare nou itinerar.

Cultură și istorie la Galați
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” sau Grădina Botanică așa cum ar fi recunoscută de către orice gălățean, este mai mult decât un simplu muzeu. Varietatea de domenii este copleșitoare: acvariu, depozitele științifice și laboratoare la demisol, Auditorium⁠(en) de 150 de locuri și spațiu de expoziții temporare la etajul I, Planetariul și Observatorul astronomic la etajul II, precum și grădina botanică cu șase sectoare de floră aparținând diferitelor zone de pe Glob.
Toate acestea, perfect acompaniate de o arhitectură aparte și o panoramă de verde și Dunăre, fac din Complexul Muzeal de Științele Naturii un loc care încântă de fiecare dată, fie că ești din oraș, fie că ești turist în Galați.
Complexul Muzeal de Științele Naturii
Str. Regiment 11 – Siret, nr. 6A, Galaţi, România. Tel.: +40 236 411 898;
www.cmsngl.ro

Muzeul de istorie „Paul Păltănea” a fost inaugurat cu ocazia a 80 de ani de la Unirea Principatelor Române, la 24 ianuarie 1939, și are în structura sa mai multe componente, între care Lapidarium și Casa Cuza Vodă, casa în care a locuit familia Cuza în perioada în care Alexandru Ioan Cuza a fost judecător și pârcălab de Galați. Muzeul deține colecții din diferite domenii: arheologie (obiecte paleolitice și neolitice, altarul votiv de la Șendreni, obiecte romane și medievale), numismatică, etnografie, medalistică, filatelie, artă decorativă, documente și înscrisuri din epoca atât modernă cât și contemporană, cărți foarte rare, publicații, bunuri culturale, memoriale, etc.
Casa Cuza Vodă, Str. Alexandru Ioan Cuza, nr.80. Tel: +40 733 730 574
Muzeul de istorie Galaţi – Lapidarium: str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis, vis a vis de Biserica Greacă; Tel.: + 40 733 730 573;
www.migl.ro

Biserica Fortificată Sfânta Precista, construită între 1643- 1647 în timpul domniei lui Vasile Lupu, este unul dintre simbolurile orașului, fiind cel mai vechi monument istoric și îndeplinind două funcții- cea de lăcaș de cult și cea de fortăreață de apărare în vreme de cotropiri.
Biserica- cetate a trecut de-a lungul vremii prin încercări din cele mai diferite, de la cutremure la războaie și jafuri, făcând chiar și obiectul presupusului tunel pe sub Dunăre, așa încât, încărcată de istorie și cultură, este astăzi una dintre destinațiile pe care turistul în Galați trebuie să o adauge pe lista sa.
Biserica Sf. Precista: Str. Traian nr. 1, Galați. Tel: +40 723 382 029

Cultura și istoria și-au făcut loc în multe alte locuri din oraș, așa cum sunt Biblioteca V. A. Urechia de pe frumoasa stradă a protipendadei gălățene cu aer de epocă – Mihai Bravu, Teatrul Dramatic Fani Tardini, Turnul de televiziune – obiectiv unic prin raritatea sa, Muzeul Istoriei și spiritualității creștine, ș.a., toate demne de opririle turistului în Galați.

De la natură, cu drag…
Faleza Dunării. De departe, cel mai reprezentativ simbol al orașului, este un mic paradis din care orașul pare să își ia cea mai frumoasă energie. Superbă și cu un aer cu totul diferit în fiecare anotimp, Faleza Dunării este un dar de care locuitorii orașului se bucură în fiecare zi- în plimbare, pe role sau biciclete, iar pentru turistul în Galați se înfățișează ca un adevărat spectacol pentru ochi și suflet.
De la natură, cu drag… Galațiul a primit și Pădurea Gârboavele- sit de importanță comunitară care protejează o gamă variată de floră (stejar, stejar brumăriu, stejar pufos, păducel, porumbar, alun turcesc, măceș, scumpie) și faună rară, precum și Lacul Brateș, unul dintre cele mai mare lacuri din România.

Out & About. Sau despre arome, muzică și alte plăceri./ și unde le găsim.

Union Jack Pub. Cu un design interior cu totul deosebit care adaugă definiției de pub linii contemporane într-un mod subtil și armonios, Union Jack impresionează cu încă două aspecte: meniul care variază de la specificul de pub englezesc până la specialități de sezon și o panoramă care nu te poate lăsa indiferent- faleza superioară a Dunării. Sunt recomandate mixurile de burgeri și serile cu muzică live.
Tot din categoria pub-uri, în forma lor clasică care te transpune pe tarâmuri irish de data aceasta, trecem pe lista turistului în Galați – Daily Pub – cel mai vechi actor de pe scena de pubbing din Galați. Se pot încerca aici vestitele plăcinte irlandeze care merg de minune cu gama variată de pint-uri. Dacă ești în oraș într-o joi, trebuie să știi că poți asculta muzică direct de pe viniluri, iar serile de weekend se prelungesc cu petreceri incendiare.
Nu am fi orașul de la Dunăre dacă nu am avea restaurantul cu specific pescăresc și îl găsim sub forma Blue Aqua, pe faleza superioară, cu un meniu în care peștele este ingredientul principal. Borșuri, platouri, saramuri și plachii – turistul nu poate pleca din Galați fără să le treacă în meniul său.
Orașul abundă de meniuri din bucătăria internațională și nu va dezamăgi în explorarea lui culinară. La Gazetto se poate gusta sushi, iar aromele italienești și franțuzești pot fi întâlnite în farfuriile celor de la Café Journal, Teatris, Aquarello sau Café Anglais.
Iar pentru o experiență city break completă, dacă ești turist în Galați și îți plac nopțile de distracție, orașul nu te va dezamăgi. Cluburile de noapte Union Jack Studio și Fratelli dau o notă glam petrecerilor care se termină în zori și pe care le iubești atât de mult.

Sunt obiective pe la care nu am ajuns în călătoria noastră? Cu siguranță! Dar cum altfel să păstrezi farmecul întoarcerii într-un loc care te-a cucerit?
Să fii turist în Galați, probabil, nu va fi la fel de spectaculos ca în alte destinații ale globului. Să fii turist într-un oraș ca Galați îți va reaminti doar că istoria, cultura, condimentele și sentimentele se găsesc în orice colț de lume și fiecare participă într-un mod unic la diversitatea ei fascinantă.

Dana Tachici

Citește și articolul:  Primăria municipiului Galați a lansat aplicația mobilă Galați City App

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.