Universul esențelor parfumate

2
Orice aromă specifică te poartă în mod subconștient către o parte din amintirile tale. Mirosurile parfumurilor pot trezi memorii și sentimente pe care le-ai crezut demult uitate. Parfumul este, simplu spus, un meșteșug al celor mai des întâlnite arome combinate în așa fel încât rezultatul să fie un miros unic.

Istoria parfumurilor

Egiptenii sunt responsabilii pentru crearea parfumurilor. Aceștia foloseau diverse arome pentru ceremonii religioase, înmormântări, sau viața de zi cu zi. Egiptenii din înalta societate foloseau un parfum cu note de crin ca să-și etaleze statutul. După egiptenii, și alte popoare au adoptat parfumul ca mod de a-și arăta pozițiile sociale. Însă abia odată cu grecii și romanii a început adevărata artă de producere și studiere a parfumului. Aceștia preferau arome din grupa mirodeniilor precum coriandrul, dafinul, aroma de lavandă, dar și arome florale precum mirtul. Utilizarea parfumurilor s-a răspândit ușor în lume, însă mai mult în scopul ceremoniilor religioase. Abia în anul 1190, parfumul a început să fie produs în scop comercial la Paris.

Tipuri de parfum

Aromele vin sub formă de parfumuri, care sunt împărțite după concentrația de uleiuri esențiale din care sunt produse.

epantofi.ro

Parfumul, sau extrait de parfum, este starea pură și cea mai concentrată în care se poate găsi o aromă. Conține între 20 și 40% ulei esențial și persistă de la 6 până la 8 ore. Recomandat pentru persoanele cu pielea sensibilă, întrucât conține un nivel scăzut de alcool.

Apa de parfum, eau de parfum, are între 15 și 20% ulei esențial și persistă până la 5 ore.

Apa de toaletă, eau de toilette, conține până la 15% concentrație de uleiuri esențiale și poate să reziste până la 3 ore.

Apa de colonie, eau de cologne, cu 2 – 4% ulei esențial, persistă maxim două ore.

answear.ro

Eau fraiche, varianta cea mai puțin concentrată a unei arome, cu maxim 3% uleiuri esențiale. Conține mai multă apă și mai puțin alcool, o altă opțiune pentru persoanele cu piele sensibilă.

Cele mai comune grupe de parfumuri sunt cele florale, chypre, oceanice, citrice, orientale sau lemnoase. În multe cazuri, parfumul este alcătuit din mai multe note de parfum, devenind un adevărat buchet de arome.

Notele de vârf, sunt cele resimțite imediat după aplicarea parfumului. Este aroma întâlnită pentru prima dată, dar care se evaporează rapid.

Notele de inimă, ies la iveală atunci cânt notele de vârf se disipează. Ele alcătuiesc majoritatea aromei finale.

Notele de bază, sunt mai puternice decât celelalte două, însă sunt perceptibile abia după 20 sau 30 de minute după ce a fost aplicat parfumul. Notele de bază susțin notele de mijloc pentru a forma tema finală a parfumului.

Surse de arome

În ziua de astăzi, industria parfumurilor folosește și arome sintetice. În mod normal, aromele sunt derivate din uleiuri esențiale. Aromele sintetice oferă un parfum care nu există în lumea naturală. De exemplu, ingredientul ”Calone”, dă impresia olfactivă a unui litoral proaspăt prin nuanțele marine și ozon. Multe arome de mosc sunt produse în mod artificial, pentru a oferi purtătorului un miros neutru.

Există păreri pro și contra supra aromelor sintetice, însă este doar alegerea personală a consumatorului pe care o preferă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.