Vernisaj expoziție Marcel Chirnoagă – miercuri, 21 noiembrie

0
88
Vernisaj expoziție Marcel Chirnoagă
În primăvară s-au împlinit 10 ani de la moartea maestrului Marcel Chirnoagă, Muzeul de Artă Vizuală Galați dorind să marcheze acest eveniment prin expoziția IN MEMORIAM ce cuprinde lucrări ale artistului, aflate în patrimoniul muzeului. Expoziția se va deschide miercuri, 21 noiembrie, la ora 18.00.

Marcel Chirnoagă (1930-2008) a absolvit Facultatea de Matematică și Fizică din București, lipsa studiilor de specialitate neîmpiedicându-l să devină unul dintre artiștii importanți, bine cotat atât la nivel național, cât și internațional, cu nenumărate expoziții în țară și străinătate și la fel de multe premii. A realizat ciclul de gravuri ,,Apocalipsa”, desenele lui – multe de factură fantastică- ilustrând opere literare precum ,,Infernul”, prima parte din ,,Divina Comedie ‘’ a lui Dante sau ,,Don Quijote’’ de Cervantes. Lucrările lui sunt expuse în muzee din țară, dar și din capitalele lumii, sau fac parte din colecții private.

Marcel Chirnoagă spunea: ”În gravurile și ilustrațiile la textele ce tratau tema respectivă, am încercat să traduc această abstracțiune -Răul- care, neavând chip, nu poate fi înțeles. «Apocalipsa» este un poem minunat din Sfânta Scriptură, pe care am înfățișat-o în imagini, tocmai pentru a sublinia Răul. La fel și «Infernul» lui Dante. Strămoșii noștri, în frescele bisericilor din Moldova, au dat Răului chip de drac. Iată că eu sunt urmașul celor din Moldova, care au făcut mii de draci, imagini prin care, la rândul meu, încerc să reprezint Răul din lume, de lângă noi și asta nu pentru a-l speria pe privitor, ci pentru a-i arăta chipul sub care diavolescul se poate ascunde fără ca noi să-l putem recunoaște.”

”Tinerețe fără bătrânețe și grafică fără de moarte
Marcel Chirnoagă este o poveste.
Povestea trupurilor știute și neștiute, a formelor abracadabrante, a visului nevisat, a corabiei nebunilor în care, până la urmă, fiecare din noi, dacă vrem și dacă ne place, avem un loc.
Frumosul și insolitul, în gestualitatea grafică a lui Marcel Chirnoagă, este o parte din universul nostru.
Asta dacă suntem capabili a înțelege.
Să înțelegem că totul curge în cerc.
Cercul este tinerețea fără bătrânețe și grafica fără de moarte.
Marcel Chirnoagă.”
(Dan Basarab Nanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.