Țara surâsului și comicul burlesc – în weekend la Teatrul „Nae Leonard”

0
Țara surâsului și comicul burlesc - în weekend la Teatrul „Nae Leonard”

În acest weekend, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați vă provoacă să ieșiți din acel iureş spre nicăieri pe care îl parcurgeți zilnic, pentru a vă aduce aminte să zâmbiți.

Sâmbătă, pe 12 octombrie, de la ora 18:00, asistăm la spectacolul Săracu’ Gică, comedia muzicală de N. Stroie, St. Cristodullo și V. Vasilache, pe muzica compozitorului Aurel Manolache.

„Am gândit piesa în cheie comică burlescă, astfel încât caruselul întâmplărilor pe care îl conține piesa să capete o pondere plină de amuzament”, afirma regizorul spectacolului, actorul Gheorghe V. Gheorghe la premiera din 1996. Longevitatea acestui spectacol pe scena gălățeană se datorează textului savuros inspirat de viața pitorească a mahalalei românești, cu regulile și atmosfera tonică a umorului său.

Tot despre dragoste și piedicile din calea împlinirii ei puse de diferențe de tradiții și prejudecăți, aflăm și din povestea de iubire dintre Prințul Sou Chong, ambasador al Chinei la Viena și frumoasa Liza, fiica feldmareşalului Ferdinand Lichtenfels, în spectacolul cu operetă Țara surâsului de Franz Lehár, programat duminică, 13 octombrie de la ora 18:00. Într-o primă versiune datată în 1923, „Ţara surâsului” s-a numit „Die gelbe Jacke” (> germ.: „Haina galbenă”), iar premiera de pe scena de la Theater an der Wien a fost un eşec mai ales din cauza libretului. Compozitorul a cerut refacerea textului, a adăugat câteva numere muzicale noi, revizuind totodată şi o parte din orchestraţie. Pentru redarea atmosferei sonore din îndepărtata Chină, a apelat uneori la gama pentatonică, utilizând şi instrumente muzicale specifice, precum gongul, tam-tam-ul şi clopoţeii.

În această formă nouă opereta a căpătat titlul „Ţara surasului”, bucurându-se de un adevărat triumf la premiera berlineză din 1929, spectacolul în care rolul Sou Chong a fost interpretat de tenorul Richard Tauber. Cele mai populare numere muzicale au fost preluate în repertoriul de concert al marilor solişti de operă. Între acestea se află Valsul Lisei, duetul ceaiului (Bei einem Tee en deux), duetele comice Mi-Gustav, ariile lui Sou Chong, celebră devenind cea din actul al II-lea (Dein ist mein ganzes Herz).

Prețul biletelor pentru aceste spectacole este de 21,6 lei. Pentru rezervări, vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0236.465.599 (casieria Teatrului) în intervalul orar afișat pe site-ul oficial al instituției sau pe pagina de Facebook. Biletele pot fi achiziționate și online, atât pentru comedia muzicală Săracu’ Gică, cât și pentru opereta Țara surâsului.

Citește și articolul: Fashion tips & tricks: 4 tendințe cool de care să ții cont toamna aceasta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.