Ziua Drapelului Național al României! Care este istoria tricolorului?

0

Pe 26 iunie se sărbătorește Ziua Drapelului Național al României, odată cu proclamarea sa prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această zi este marcată de către instituțiile statului și autoritățile publice prin organizarea diverselor evenimente și programe culturale, educative, comemorând istoria drapelului, dar și prin ceremonii militare.

Istoria tricolorului 

Prima dată când este apare în istorie drapelul este în anul 1834. Atunci, domnitorul Țării Românești Alexandru Ghica, a prezentat sultanului modelul drapelelor și a pavilioanelor navale de luptă. Steagul corăbiilor avea două culori (galben și roșu), în timp ce al armatei avea trei culori (roșu, galben, albastru) și un vulturi în mijloc.

Tricolorul a căpătat însemnătate câțiva ani mai târziu, odată cu Revoluția de la 1848. Atunci el a fost adoptat ca simbol al națiunii, când domnitorul de atunci Gheorghe Bibescu a abdicat și s-a instaurat un nou Guvern provizoriu. Revoluționarii au arborat steagul tricolor, având inscripționată lozinca: ”Dreptate – Frăție”.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect.

Te-ar putea interesa și: Obiceiuri de Sânziene și povestea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.