Ziua Mondială a Sănătăţii – Susţineţi Campania de Prevenire a Depresiei!

Ziua Mondială a Sănătăţii – Susţineţi Campania de Prevenire a Depresiei!

91
0
DISTRIBUIȚI

Direcţia de Sănătate Publică Galați alături de partenerii săi organizează în perioada 7-17 aprilie 2017 activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la depresie. Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa.

Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.

OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de personae afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931000 de cazuri).

Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei.
Prin activităţile preconizate, dorim să sensibilizăm populaţia generală asupra magnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale.

Cu acest prilej, promovăm sloganul OMS „Depresia: să atăm de vorbă” şi materialele informative aferente aflate pe http://www.who.int/campaigns/world-healthday/2017/en/
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea lanivel naţional a acestei campanii.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcția de Sănătate Publică Galați prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății – telefon 0372 360 715.

Susţineţi Campania de Prevenire a Depresiei! Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare cu privire la prevenirea depresiei! Rupeţi bariera tăcerii!

Sursa: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.