marți, noiembrie 26, 2024
AcasăArticoleAflă care sunt tradițiile și superstițiile românilor de Paște

Află care sunt tradițiile și superstițiile românilor de Paște

Ca orice altă sărbătoare, Paștele reprezintă, pe lângă latura religioasă, un moment minunat ce unește familii din toată lumea în jurul unei mese, sărbătorind cu pace și iubire în inimă, Învierea Mântuitorului Iisus. Dar care sunt tradițiile și superstițiile românilor de Paște ce conturează această sărbătoare?

După cum prea bine știți, superstițiile nu lipsesc nici de această sărbătoare, așa că am hotărât să ,,culeg” câteva dintre ele și să le descriu în rândurile ce vor urma. Haideți să descoperim împreună ce superstiții ar trebui respectate de Paște!

-Se spune că în seara de Înviere trebuie îmbrăcate doar haine noi, având un rol purificator.
-Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă şi aprinsă pe parcursul anului în caz de boală fizică sau sufletească.
-Știați că pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăţi din ele peste an? Dar că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, se spune că transpiri tot anul?
– Se spune că e bine să te speli pe faţă cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă verde, semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate.
-De asemenea, se spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în Rai, iar copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţă presărată cu noroc toată viaţa.
– Se mai spune și că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi revedea rudele dragi și a sărbători alături de ele.
-Dacă un ou roșu este păstrat 40 de zile dupa Paște și nu se strică, se spune că tot anul va fi prosper.
-Și, că tot veni vorba, cui nu i-ar plăcea să aibă aceleași persoane alături și pe lumea cealaltă? O superstiție cunoscută spune că persoanele cu care ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşti, te vei întâlni în lumea cealaltă.
– La masa de Paşti e bine să mănânci mai întâi un ou, se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.

Cu toate acestea, știați că România are tradiții de Paști diferite de la o regiune la alta? Spre exemplu, în Moldova, în dimineaţa primei zile de Paști, se pune un ou roşu, unul alb și câteva monezi într-un bol cu apă în care oamenii trebuie să-şi clătească fata cu apa respectivă şi să-şi atingă obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogăţii.

Fii la curent cu tot ce se întampla la tine în oraș cu Revista Explore*

În Bucovina, fetele se duc în noaptea de Înviere în clopotniţă şi spală limba clopotului cu apă neîncepută. Apoi, cu această apă se spala pe fată în zorii zilei de Paşti, ca să fie frumoase tot anul, iar băieții trebuie să se ducă cu flori la casele unde locuiesc fetele care le dragi.

În Banat se practică tradiţia tămâierii bucatelor. Fiecare mesean primeşte o ,,linguriţă de Paşti” (vin+pâine sfinţite). În meniul acestei mese festive se include și ciolan de porc fiert, ouă albe, mâncăruri tradiţionale și nelipsitul miel de Paști!

Cu toate acestea fiind spuse, vă urez pace în suflet și iubire pretutindeni cu ocazia sărbătoririi Învierii Domnului! Fie ca această sărbătoare să vă aducă toată familia aproape! PAȘTE FERICIT, OAMENI DRAGI!

Marina Nadoleanu

Citește și Povestea plăcerii de a conduce cu APAN Motors Brăila

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE