joi, noiembrie 28, 2024
AcasăArticoleCare sunt alergiile de sezon și cum le previi

Care sunt alergiile de sezon și cum le previi

Semnele și simptomele declanșate de alergiile de sezon sunt cele specifice rinitelor, conjunctivitelor, astmului, exacerbări ale dermatitelor și ale sindromului de alergie orală cauzat de reacțiile încrucișate dintre polenurile de arbori și alimentele de origine vegetală.

Primăvară, anotimp al renașterii, poate însemna pentru unii dintre noi și un sezon nu tocmai plăcut pentru unii dintre noi. Primăvara reprezintă și debutul alergiilor sezoniere – rinită, conjunctivita și uneori astmul.

Urmarește-ne și pe: InstagramFacebookTwitterTelegram

Ce sunt alergenii?

Sistemul imunitar se confruntă și cu alergenii. Cine sunt aceștia? De regulă, sunt proteine purtate de aer sau vehiculate de alimente, medicamente, produse cosmetice sau de curățenie. Sistemul nostru imunitar nu ne apară doar de adevărații inamici, ci uneori, întocmai ca noi, oamenii, „vede” inamici acolo unde până acum 5 minute erau doar prieteni și își îndreaptă atenția și arsenalul de lupta înspre ei.    

Astfel se naște și conflictul între granulele de polen și sistemul imunitar, reprezentat de mai multe tipuri de celule, rezidente în mucoasa țintă sau venite de la distanță și anticorpi. Rezultatul acestui conflict este o inflamație localizată sau extinsă a mucoaselor ce vin în contact, că filtru primar sau secundar, cu granulele de polen.     

Cel mai corect se poate vorbi despre o boală alergică pe căi aeriene și nu doar strict de rinită sau conjunctivita alergică și această din 2 motive:

  • Interconexiunea anatomică și funcțională între nas, sinusuri, ochi, faringe și bronhii determina ca mai devreme sau mai târziu, aceste organe să răspundă ca un tot unitar.
  • Produșii de inflamație rezultați din urma conflictului polen-sistem imunitar nu rămân cantonați într-un singur organ. Prin intermediul fluxului de sânge, călătoresc la distanță de locul conflictului și astfel inflamația se răspândește.

Cum se manifestă alergia 

Caracteristic, aceste simptome apar la nivelul organelor poartă de intrare a polenului în organism. Un acronim util pentru a reține mai ușor semnele și simptomele de alergie este următorul:

Strănut în salve
Inflamația – înroșirea mucoaselor de la nivelul nasului și a ochilor
Rinoree – secreție nazală apoasă, abundentă
Obstrucție nazală – nas înfundat
Prurit – senzația de mâncărime la nivelul nasului, feței și al ochilor. Poate apărea și în gât și urechi și este simptomul cel mai tipic de alergie.

Uneori, mai ales în cazul alergiilor vechi, netratate corespunzător sau în cazul unor alergeni foarte agresivi – de exemplu, polenurile Artemisia și Ambrozia, la care țară noastră, alături de Bulgaria, deține recordul european de răspândire – apar inclusiv manifestări de astm:

  • Tuse
  • Greutate în respirație, în special în a da aerul afară din piept
  • Wheezing – șuierat sau hârâit ce se aude la respirație
  • Senzația de opresiune toracică

Cele mai caracteristice simptome ale alergiei de primăvară sunt: Strănutul și congestia nazală. Mâncărimi la nivelul nasului, palatului și gâtului. Iritație, mâncărime și lăcrimare a ochilor, conjunctivită. Dificultăți de respirație, tuse, respirație șuierătoare (astm polenic).

Calendarul de polen    

Manifestările de alergie sunt cel mai des întâlnite afară și mult mai atenuate, chiar absente, departe de expunerea la alergeni, în locuințe. Și, cel mai evident, apar strict în anumite săptămâni sau luni ale anului, începând cu februarie și terminând cu septembrie, cel târziu octombrie-intervalul depinzând de factorii climaterici, precum expunerea la soare, căldură, vântul sau ploile din acea perioada a anului.

În majoritatea țărilor europene există calendare de polen și la buletinul meteo se prezintă concentrațiile diverselor specii de polen, informații deosebit de folositoare pentru polinozici, adică persoanele cu alergii la polen. Numărul acestora este în continuă creștere, de la un an la altul, afectând aproape 20-30% din populație.

Alergiile sezoniere sunt influențate de tipurile de arbori sau plante, de răspândirea lor, de zona geografică, altitudine, curenți de aer, temperatură, precipitații, anomalii meteorologice, perioade calde /reci sau uscate/umede. Nivelul polenului atmosferic scade în zilele ploioase și când vremea se răceste şi crește în zilele calde și însorite.Vântul poate determina transportul polenului pe distanţe foarte mari, poluarea amplificând alergenicitatea polenului.

Calendar alergeni

Începând din luna februarie până în luna aprilie vedetele sezonului sunt arborii din familia betulaceelor – alunul, aninul/arinul negru și mesteacănul.

Din luna martie apar și alți alergeni având ca sursă ulmul, plopul, salcia.

Din aprilie apar frasinul, stejarul, liliacul, platanul. Dacă simptomele debutează din luna aprilie poate fi de vină polenul de salcâm sau cel de păpădie.

Dacă simptomele alergiei apar din luna mai – adică sfârșitul primăverii – de vină poate fi sezonul polenului de graminee sălbatice (iarba de gazon, iarba câmpului, firuța, timoftica, golomat) şi de cultură (secară, ovăz, orz, grâu).

Mucegaiurile se găsesc atât la exterior, în afară locuinței, în aer cât și la interior, în pământul plantelor decorative, pe / în fructe și legume și reprezintă o sursă frecventă de alergii sezoniere. Cele mai întâlnite tipuri de mucegaiuri implicate în declanșarea afecțiunilor alergice sunt : Alternaria Alternata, speciile de Aspergillus și Cladosporium.

Alternaria Alternata reprezintă mucegaiul cel mai adesea implicat în etiologia manifestărilor alergice (implicat în manifestările respiratorii la copil – rinite, exacerbări ale astmului bronșic). Este un patogen oportunist care găsește variate modalități de a penetra structurile alimentelor de origine vegetală și de a rămâne în stare latentă săptămâni chiar și atunci când acestea sunt păstrate la temperaturi scăzute (în mediu rece).

Pe lângă polenuri și mucegaiuri să ne amintim de insectele polenizatoare care, în perioada primăvară, odată cu încălzirea vremii, pot reprezenta o sursă de manifestări alergice sezoniere, chiar severe la pacienții cu sensibilizare la veninurile de albină sau viespe.

Prevenția alergiilor de primăvară

Prevenția în alergiile declanșate de polenuri se referă la aplicarea unor măsuri menite să reducă expunerea la alergene și acestea sunt reprezentate în principal de:

  1. aerisirea încăperilor în anumite interval orare (dimineața foarte devreme sau seara târziu)
  2. folosirea aparatelor ce filtrează aerul din interiorul locuințelor (utilizarea de filtre HEPA);
  3. curățarea periodică a filtrelor de aer ale autoturismelor
  4. folosirea ochelarilor de soare (la cei cu manifestări oculare);
  5. utilizarea măștii de protecție (la cei cu manifestări respiratorii medii-severe);
  6. conduceți mașina doar cu geamurile închise;
  7. nu uscați hainele la exterior;
  8. nu intrați în dormitor cu hainele purtate în exterior, le scuturați în baie, spălați bine fața și părul sau strângeți părul (coc, coadă) astfel încât să nu împrăștiați grăuncioarele de polen pe lenjeria patului;
  9. emolierea permanentă a tegumentelor la cei cu pielea uscată, eczeme, dermatite atopice ( cu produse dermatologice dedicate) ce suferă exacerbări în perioadele de primăvară;
  10. alimentele de origine vegetală trebuie consumate doar preparate termic acolo unde a fost diagnosticat sindromul alergiei orale și pentru care s-a stabilit o corespondență clară între sensibilizarea indusă de un anumit tip de polen și consumul acelor alimente.

În ceea ce privește alergia indusă de mucegaiuri, prevenția se referă la măsuri menite să prevină formarea mucegaiului la interior prin inspectarea periodică a casei, identificarea locului în care s-a format mucegai (pereți, tâmplărie, mobilier, instalații), îndepărtarea acestuia și repararea zonei, aerisirea încăperilor în care există umezeală (băi în special), păstrarea unei umidități la interior de maxim 50%.

Tratarea alergiilor de sezon

Pentru a trata alergiile de sezon, există mai multe metode eficiente pe care ți le poate recomandă medicul specialist:

  • Antihistaminice: reduc strănutul și mâncărimea – acestea diminuează cantitatea din corp de histamină (substanță care produce reacția alergică)
  • Decongestionantele micșorează vasele de sânge din căile nazale pentru a elibera starea de înfundare și de umflare
  • Spray-ul nazal – desfundă căile nazale mai repede decât decongestionantele orale fără să producă o parte din efectele secundare. Spray-ul nazal cu steroizi – reduce inflamația și este tratamentul inițial preferabil. Cromolyn sodium este un spray nazal ce previne febra de fân prin oprirea eliberării de histamină dinainte că simptomele alergice să se manifeste.
  • Picături de ochi – ajută în cazul mancarimilor oculare și în cazul ochilor înlăcrimați.
ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE