Care sunt principiile dietei Keto și cum poți scăpa de kilogramele în plus
Dieta Keto sau ketogenică se bazează pe o alimentație bogată din grăsimi, în timp ce consumul de proteine este moderat, iar consumul de carbohidrați este minim. Prin acest fel, corpul arde grăsimile pentru energie, în locul zahărului din carbohidrați.
Principiile dietei Keto
Principiile de bază ale Keto Diet sunt fundamentate pe raportul specific între macronutrienți (grăsimi, proteine și carbohidrați) și scopul de a ajunge într-o stare metabolică numită cetoză. Iată cum funcționează aceste principii în detaliu.
- Reducerea consumului de carbohidrați
Consumul de carbohidrați este redus la un nivel foarte scăzut, de obicei, la aproximativ 20-50 de grame de carbohidrați pe zi. Acest lucru înseamnă că majoritatea surselor de carbohidrați precum pâinea, pastele, orezul, cartofii, fructele dulci și dulciurile sunt excluse sau limitate drastic.
- Creșterea consumului de grăsimi sănătoase
Grăsimile sănătoase sunt sursa principală de energie în dieta keto. Acestea pot proveni din uleiuri precum uleiul de măsline, avocado, nuci, semințe, unt, ulei de pește și carne grasă. Un consum ridicat de grăsimi este esențial pentru ca organismul să aibă suficientă energie în absența carbohidraților.
- Consumul moderat de proteine
Proteinele trebuie consumate cu moderație în dieta keto deoarece consumul excesiv de proteine poate interfera cu atingerea stării de cetoză. Astfel, organismul nu va transforma proteinele în glucoză.
Ce este cetoza și cum te ajută să slăbești
Cetoza starea metabolică în care organismul trece de la arderea zahărului (glucoza) ca sursă principală de energie la arderea grăsimilor, transformându-le în molecule numite „corpi cetonici”. Când nivelul de glucoză din sânge este scăzut, ficatul începe să descompună grăsimile stocate în corp în corpi cetonici, devenind principala sursă de energie pentru organism. Acest proces permite arderea mai multor grăsimi, iar în concluzie, a slăbi mai ușor.
De asemenea, este important de menționat și că dacă se consumă mai puțini carbohidrați, acest lucru duce și la o scădere a nivelului de insulină din sânge. Reducerea nivelului de insulină poate facilita eliberarea și arderea mai eficientă a grăsimilor din celule.
Un alt beneficiu al dietei keto este și că pe măsură ce consumul de carbohidrați scade, organismul reduce rezervele de glicogen. Pentru fiecare gram de glicogen stocat, organismul reține aproximativ 3-4 grame de apă. Pe măsură ce glicogenul este consumat, apa asociată cu acesta este eliminată, deoarece nu mai este nevoie pentru stocarea glicogenului. Această pierdere de apă poate duce la o scădere inițială în greutate, care poate fi observată în primele zile sau săptămâni ale dietei keto.
Din cauza reducerii semnificative a retenției de apă din corp, organismul se poate simți epuizat. În primele săptămâni după începerea unei diete keto, multe persoane se pot confrunta cu simptome specifice, cunoscute sub denumirea de „gripă keto”.” Printre cele mai comune stări se numără oboseala, amețeala și senzație de slăbiciune.
O altă cauză comună a simptomelor neplăcute în timpul cetozei este scăderea nivelului de electroliți, cum ar fi sodiul, potasiul și magneziul. Pierderea cantității de apă din organism duce la eliminarea și pierderea acestor minerale esențiale, iar deficiențele de electroliți pot duce la crampe musculare.
Dieta Keto poate contribui la pierderea în greutate și ajută la controlul zahărului din sânge, însă simptomele de la început pot fi neplăcute, chiar insuportabile pentru anumiți oameni. De asemenea, multe persoane se confruntă și cu dificultăți în a renunța la alimente de bază precum carbohidrații, așadar fiecare trebuie să găsească o abordare alimentară care să se potrivească cu obiectivele și preferințele personale.
😐
Cool