Ca orice părinte care își iubește copilul, dorești să-i oferi cele mai frumoase experiențe de viață încă din primele luni. Hainele cele mai frumoase, originale, bio, eco și baby-friendly. Cele mai interesante jucării chițăitoare, luminoase, cu telecomandă și cu senzor vocal. Cele mai frumoase cărți. Cele mai frumoase vacanțe. Și cu toate astea, ce descoperi?
Imaginați-vă o cameră plină cu jucăriile descrise mai sus, frumos ordonate și aranjate. Tu stai relaxat pe canapea cu telefonul sau tableta lipite de mână. Copilul din dotare (în cazul meu, puțin trecut de 12 luni) începe meticulos să se joace. Le ia pe fiecare în parte, le studiază, le linge (da, da, ați citit bine, așa descoperă ei lumea) le testează anduranța apoi le abandonează după câteva secunde.
Tu încă stai relaxat pe canapea, verifici Facebookul sau citești un articol pe net, subconștientul te asigură ca puiul de om mai are mult până va termina de analizat droaia de jucării, nici n-a ajuns la setul cu mia de cuburi din lemn sau mingea aia super cool pe care tocmai ai achiziționat-o acum câteva zile și ai dat pe ea o avere (în apărarea mea, aș spune că se mișcă singură și are și comandă vocală).
Și cum te fura gândurile, te trezești cu niște mânuțe mici dar ferme care te trag de bluză. O pereche de ochi zglobii te îndeamnă să te uiți spre maldărul de jucării. Te uiți la ceas, e ora 7 dimineața, au trecut doar 5 minute de când te-a trezit puiul de om, nici cafeaua nu e gata! Maldărul de jucării a fost epuizat! În acest moment, te gândești deja că mai ai cel puțin 3 ore până la primul somn al copilului, asta dacă nu cumva sare peste somnul de dimineață. Atunci ai cel puțin 5 ore în care trebuie să-l ții ocupat. În momente ca acesta mereu mă gândesc că ar fi fost bune niște jucării noi pe care să le am ascunse.
Ah, stai! Nu e tocmai o jucărie dar sigur o să-l țină ocupat. Hai puiule, să ne uităm pe cartea luată de curând, special pentru bebeluși hiperactivi ca tine, de la editura Usborne. Am găsit-o pe Facebook, nu degeaba casc ochii pe internet. Îi pun cartea în față și plec la bucătărie să-mi prepar cafeaua. Jur, fără cafea n-aș prinde prânzul trează. Dacă tot sunt la bucătărie, fac și puțină ordine. Din living se aud câteva gângureli și sunetele din carte. Bun, pot să fac și niște clătite după ce termin vasele de spălat.
După 30 de minute, mă întorc în living. Constat cu stupoare că puiul de om încă se joacă cu cartea Usborne. Mă felicit în sinea mea pentru achiziție și îmi propun să mai iau câteva cărți, văd ca au succes și oricum sunt mult mai accesibile decat multe alte jucării.
Probabil nu credeți că o carte poate fi atât de atractivă. Un om inteligent spunea că cea mai interesantă jucărie este cea care nu face nimic. Înclin să-i dau dreptate. Turturel (așa îl alint, vă spun cu altă ocazie de ce îi spun așa) este mult mai atras de jucăriile care nu au lumini și sunete. Mașinile de exemplu, le răstoarnă pe toate cu roțile în sus și le analizează cum se învârt. E mai interesat de cuburile de stivuit din lemn decât de mingea care se mișcă și cântă singură. Am observat asta și la mulți alți copii de vârsta lui.
Poate e bine să luați în calcul și cărțile Usborne atunci când vreți să faceți un cadou unui copil.
De ce sunt așa grozave cărțile Usborne? Pentru bebelușii de la 0 luni la 2 ani, majoritatea cărților Usborne conțin pagini senzoriale, texturate, cu imagini plăcute și text special conceput pentru a încuraja vorbirea și articularea sunetelor. Pe măsură ce înaintează în vârstă, copiii vor descoperi cărți Usborne cu activități specifice de învățare prin joacă (culori, numere, puzzle, desen) sau informații din lumea care îi înconjoară (știință, biologie, matematică, literarură).
Ca proaspăt părinte, mă declar fascinată de aceste cărți și vă invit să le descoperiți și voi pe pagina de Facebook Read Imagine Feel.
Împreună cu revista Explore, puteți câștiga o carte Usborne. Intrați pe pagina de Facebook pentru mai multe detalii.