joi, noiembrie 28, 2024
AcasăArticoleCât de profitabil este să cultivăm în solarii pentru legume?

Cât de profitabil este să cultivăm în solarii pentru legume?

Dacă sunteți ca majoritatea grădinarilor, probabil că sunteți gata să cultivați ceva până la mijlocul iernii. Dacă instalați un solar sau o seră de hobby lângă casa voastră, este posibil să puteți realiza această dorință practic în fiecare zi a anului. Cultivarea legumelor într-un solar de hobby vă permite să prelungiți sezonul, uneori cu luni, oferindu-vă o oportunitate de grădinărit pe tot parcursul anului. Deși nu puteți cultiva toate legumele într-o seră 12 luni pe an, puteți să plantați legume pe vreme rece și să le lăsați să crească în cea mai urâtă vreme de iarnă cu un sistem simplu de încălzire instalat.

Legumele de solar pot ajunge să crească mai repede și mai puternic decât cele cultivate într-o grădină tradițională, deoarece le veți oferi mediul ideal pentru creștere. Când afară este o temperatură sub îngheț, colectoarele solare pasive și încălzitoarele mici pot lăsa interiorul unei sere răcoros, dar perfect pentru majoritatea legumelor de primăvară. În căldura verii, ventilatoarele și alte unități de răcire pot proteja plantele fragede de căldura dogoritoare a unui climat sudic.

Puteți cultiva plante de legume de solar direct în solul din interiorul incintei, dar grădinăritul în containere reprezintă o utilizare mai eficientă a spațiului. Puteți profita de toate cele trei dimensiuni prin plasarea jardinierelor pe rafturi, folosind sisteme de spalier pentru plante agățătoare și jardiniere suspendate pentru plante precum roșiile cherry și căpșuni.

Cultivarea legumelor de iarnă pentru sere este posibilă, deoarece majoritatea plantelor din sezonul rece pot tolera temperaturi aproape de îngheț, atâta timp cât solul lor nu este noroios. Grădinăritul în containere rezolvă această problemă, oferind plantelor un amestec perfect de pământ pentru ghivece. Dacă plănuiți să cultivați legume de iarna atunci când vă construiți solarul, adăugați un colector solar pasiv. Modelul solar hobby regal fermierul 4×14 este o achiziție foarte bună și foarte avantajoasă! Aceasta va colecta căldura solară în timpul zilei și o va reflecta în seră noaptea, ajutând la prevenirea înghețului. Adăugați un încălzitor mic suplimentar, fie propan, fie electric, pentru cele mai reci zile ale anului. Odată ce ați construit solarul, experimentați cu plasarea plantelor pentru cele mai bune condiții de creștere pentru fiecare soi. Plantele de sezon rece, cum ar fi mazărea, salata verde, broccoli, morcovii și spanacul, toate au nevoi ușor diferite, iar mutarea lor în incintă este cea mai buna modalitate de a găsi ceea ce funcționează cel mai bine cu fiecare plantă.

Pentru succes maxim,  furnizați o sursă de apă pentru umiditatea culturii. În funcție de locația serei, puteți rula un furtun de la un robinet sau puteți folosi alte metode de udare pentru a vă hidrata grădina. Pentru a crește umiditatea și producția de căldură, serele construite în casă pot folosi ulcioare umplute cu apă, vopsite în negru, deoarece ele absorb lumina soarelui.

Ferestrele cu geam dublu dezamorsează și absorb lumina care intră. Învelișurile de sere realizate din materiale precum fibra de sticlă, folie de polietilenă, vinil, acril sau policarbonat pot fi rentabile, ușoare și permit o absorbție mai mare a razelor solare, dar se pot rupe cu ușurință și permit căldura să scape.

Clima este unul dintre cele mai mari obstacole atunci când cultivați fructe și legume. Multe culturi nu cresc bine în lunile de iarnă, iar unele au dificultăți în a rezista căldurii aspre de vară. Mulți agricultori consideră că este mai ușor să cultive culturi precum căpșuni sau ardei pe tot parcursul anului datorită temperaturii interioare controlate a serei lor.

Unul dintre cele mai rele sentimente atunci când îngrijiți o grădină este să vă udați plantele și să vedeți că insectele se bucură de roadele muncii voastre. Nimeni nu vrea să folosească pesticide dăunătoare pe culturile sale, dar cum altfel le puteți proteja? Un solar vă poate ajuta. Un beneficiu al legumelor de solar este că gândacii ajung mai greu în gradina voastră.

Deoarece plantele de solar sunt cultivate mai degrabă în ghivece decât în pământ, este ușor să le mutați și să schimbați aspectul. Transportul plantelor din loc în loc este opțional pe măsură ce vă modernizați structura serei. Chiar dacă decideți să mutați totul, grădina  poate veni cu voi  indiferent unde mergeți. O seră modernă (una din sticlă sau plastic) este de fapt o barieră mecanică între condițiile climatice exterioare și zona interioară cu condițiile climatice controlate care sunt optime pentru cultivarea culturilor de legume selectate. În acest fel, culturile de legume sunt protejate de temperaturile extreme, vânt, zăpadă, ploaie, grindină, pasări și insecte. Eficiența muncii și productivitatea într-o seră depind de tipul acesteia și de tipul și calitatea amenajărilor și instalațiilor interioare.

Recomandarea generală este de a plasa solarul în orientare nord-vest astfel încât plantele în creștere să fie expuse la lumină totală și încălzire optime, ceea ce reprezintă o considerație specială pentru culturile de legume din sezonul de iarnă. Când solarul se află într-o orientare est-vest, înseamnă că părțile mai lungi ale serei ar trebui să fie orientate spre nord și spre sud, cu capetele mai scurte îndreptate spre est și vest. Un solar ar putea fi construit pe diferite terenuri și la diferite pante. De asemenea, regiunile climatice pot varia, cum ar fi un deșert, o regiune musonică sau una rece, dar în acest caz ar trebui luați în considerare parametrii corespunzători. Înainte de a lua o decizie finală, trebuie făcut un studiu de fezabilitate. Doar așa veți vedea ce este mai convenabil pentru culturile dumneavoastră.

Articol sponsorizat. Citește și ultimele articole:

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE