miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăArticoleCe fructe se găsesc în piețele gălățene pentru gem și dulceață

Ce fructe se găsesc în piețele gălățene pentru gem și dulceață

A sosit vremea proviziilor pentru iarnă! Atât gospodinele, cât și comercianții și producătorii din piețele gălățene, se pregătesc în această perioadă cu fructe dulci și zemoase, din care se poate face gem sau dulceață. Iată ce fructe se găsesc toamna în piață:

Cuprins

Prune

Clasicul și preferatul gem de prune este nelipsit din gospodăria fiecărui român! În piață găsim recolte bogate de prune, foarte aromate, din care producătorii și comercianții promit că iese un gem incredibil de savuros. Pentru ca rezultatul final să fie unul perfect, aveți nevoie de 2 kilograme de prune și un kilogram de zahăr. Prunele trebuie spălate și curățate de sâmburi, acoperite cu zahăr și puțină zeamă de lămâie și lăsate peste noapte. A doua zi, compoziția trebuie atent fiartă la foc mare, amestecând încontinuu și având grijă la spumă. După aproximativ 40 de minute este gata, numai bun de pus în borcane. Știați că unul din secretele gospodinelor pentru un gem de prune excelent este romul? La sfârșit, după vreo 10 minute, adăugați puțin rom, iar rezultatul va fi extraordinar!

Gutui

Gutuile sunt fructe cu numeroase beneficii pentru organism, precum reglarea tensiunii arteriale și stimularea circulației sanguine din corp. Anul acesta, în piețele gălățene, gutuile sunt vedetele sezonului datorită parfumului și culorii lor irezistibile. Și din ele puteți face un gem delicios, urmărind rețeta clasică. Fructele trebuie spălate și curățate de coajă, apoi tăiate cubulețe sau rase prin răzătoare, după preferință. La 2 kilograme de gutui se recomandă tot aproximativ un kilogram de zahăr. Fructele sunt acoperite cu zahăr, lămâie și puse la fiert la foc mare cu puțină apă, amestecând. O altă idee pentru un gem delicios de gutui este să adaugi nuci și esență de vanilie când fierbe compoziția sau să amestecați gutuile cu alte fructe precum merele sau perele.

Smochine

Dacă nu ați făcut până acum gem de smochine, anul acesta ar trebui să profitați de recolta bogată din piață! Smochinele sunt unele din cele mai vechi plante cultivate, iar în trecut erau considerate un adevărat miracol pentru sănătate. Pentru gemul de smochine aveți nevoie de 2 kilograme de fructe și unul de zahăr, precum și de zeamă de lămâie. Rețeta este exact la fel ca în cazul celorlalte gemuri: se curăță și se spală fructele, se acoperă cu zahăr și zeamă de lămâie, se fierb cu puțină apă și se amestecă compoziția la foc mare până este gata.

Mere

Gemul de mere cu scorțișoară este atât de delicios, mai ales când e savurat în zilele friguroase de iarnă! Este un preparat cu notă festivă, excelent pentru micul-dejun sau o gustare între mese. Ingredientele pentru gem sunt 2 kilograme de mere coapte, pe care le puteți găsi cu ușurință în piață, 1 kilogram de zahăr, zeamă de lămâie, 2 pliculețe de zahăr vanilat și bineînțeles, scorțișoara. Fructele se spală, curăță de sâmburi și opțional de coajă, apoi se taie cubulețe. Se acoperă apoi cu zahăr și zeama de lămâie și se pot lăsa 30 de minute deoparte, până lasă apă. Apoi se pun pe foc, se fierb, se adaugă scorțișoara și zahărul și se amestecă încontinuu până se încheagă.

Pere

Bineînțeles că puteți face și o dulceață nemaipomenită de pere în acest sezon! Aveți nevoie doar de 2 kilograme de pere, unul de zahăr și puțină scorțișoară. Fructele se spală și se curăță de coajă, apoi într-o cratiță se pune zahărul și puțină apă. Cratița se pune la foc mare până se topește zahărul, moment în care se adaugă fructele și scorțișoara. Aragazul se dă la foc mic, se amestecă cu grijă la spumă și se așteaptă ca compoziția să se închege.

Măceșe

Dacă v-ați făcut plimbarea prin piețele gălățene, cu siguranță ați observat ce recoltă bogată este în acest an de măceșe! Este păcat să nu vă bucurați de acest fruct, care are atât de multe beneficii pentru sănătatea organismului nostru. O idee de cum puteți servi măceșele este deliciosul gem. Pentru că sunt mai acrișoare, aveți nevoie de un kilogram de zahăr la un kilogram de măceșe, zeamă de lămâie și, după preferință, anason stelat, pentru un gust aparte. Fructele se fierb până devin moi, apoi se pun în blender până devin ca o pastă. Adăugați câtă apă considerați, pentru ca mai apoi să treceți compoziția printr-o sită. Pasta se pune apoi din nou la fiert, cu un litru de apă, se adaugă zahărul și se amestecă bine, având grijă la spumă. La sfârșit se pune puțină zeamă de lămâie și anasonul stelat.

Acestea sunt cele mai populare fructe de sezon, pe care le puteți găsi în piețele gălățene și din care sigur va ieși un gem sau o dulceață excelentă. Voi v-ați pregătit pentru iarnă?

Citește și ultimele articole:

ARTICOLE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE