Chiar dacă a sosit iarna, încă poți să consumi câteva fructe și legume proaspete pe care le găsești cu ușurință la piață. Sezonul rece aduce cu el și o grămadă de infecții virale sau bacteriene, așa că este recomandat să consumi cât mai multe fructe și legume care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.
Iată ce găsim iarna în piață:
Cuprins
Citrice
Piețele sunt pline de portocale, clementine, mandarine dulci și zemoase, grepfrut sau lămâi, cu gust proaspăt și acrișor. Sunt o sursă importantă de vitamina C, benefică pentru organismul nostru. Le poți consuma sub formă de sucuri sau ca gustare între mese. În combinație cu mierea, lămâia crește rezistenta organismului și reducere durata răcelii sau gripei.
Mere și banane
Merele sunt o sursă valoroasă de vitamina C, dar și de antioxidanți, benefici pentru întărirea sistemului imunitar. Coaja merelor este bogată în fibre scade nivelul colesterolului și luptă împotriva bacteriilor din intestin. Bananele ajută la sprijinirea sănătății inimii și contribuie la o valoare normală a tensiunii arteriale. Un alt beneficiu pe care îl au bananele este rolul în menținerea sănătății digestive deoarece conține cantități mari de fibre dietetice.
Ananas și kiwi
Un alt fruct bogat în vitamina C este ananasul. Nutrienții ce se găsesc în ananas susțin imunitatea, ameliorează simptomele în artrită pe termen scurt și sunt o sursă excelentă de antioxidanți. Kiwiul este un fruct mic, dar cu zeci de beneficii pentru organismul nostru. Conține de aproximativ două ori mai multă vitamina C decât o portocală, dar este și o sursă bună de acid folic, esențial pentru înmulțirea globulelor roșii.
Sfeclă roșie și țelină
Dintre legumele care se găsesc iarna în piață nu omitem sfecla roșie sau țelina. Sfecla conține fier, acest lucru favorizând ridicarea nivelului de hemoglobină din sânge. Aminoacizii din sfecla roșie dețin un rol important pentru dezvoltarea și menținerea țesutului muscular. Are și efect diuretic, reușind să combată boli renale precum infecțiile sau calculii renali. Țelina susține buna funcționare a sistemului cardiovascular și acționează și asupra sistemului digestiv.
Ceapa și usturoiul
Usturoiul susține imunitatea prin cei doi compuși ai săi: alicina și alinaza. Are proprietăți antibiotice și antimicrobiene și activează ca antiinflamator atunci când este aplicat în mod extern. Ceapa reduce riscul bolilor cardiovasculare si a infarctului și poate avea rol în gestionarea diabetului zaharat și scăderea riscului de a dezvolta boala Alzheimer.
Morcovi și păstârnac
Iarna mai găsești la piață și morcovi și păstârnac. Se știe că morcovii mențin sănătatea ochilor deoarece sunt bogați în betacaroten și vitamina A, ambele cu rol de susținere a țesuturilor oculare. Morcovii au și proprietăți cicatrizante și de detoxifiere a organismului. Păstârnacul este bogat în vitamine, zinc și cupru și îmbunătățește digestia și sănătatea inimii.
Cartofii
Iarna nu pot lipsi din piață cartofii. Cartofii sunt foarte sănătoși deoarece ajută la controlul tensiunii arteriale, reglează tranzitul intestinal, au efect antiinflamator și pot îmbunătăți controlul glicemiei.
Poți găti o grămadă de rețete delicioasă în această iarnă cu fructe și legume din piață! Tu ce mai cumperi din piață? Lasă-ne în comentarii?
Citește și ultimele articole:
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci
Dacă toate ar fi românești ar fi ceva..