miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăArticoleCe tipuri de condensatori există și cum îl alegem pe cel potrivit

Ce tipuri de condensatori există și cum îl alegem pe cel potrivit

Cel mai ușor putem descrie condensatorii și tipurile de condensatori comparându-i cu o mică baterie. Deși funcționează în moduri diferite, atât bateriile cât și condensatorii stochează energia electrică. O baterie are două terminale, pe unul dintre el se produc electronii, iar celălalt îi absoarbe. Un condensator funcționează mai simplu decât o baterie deoarece nu poate produce noi electroni, ci doar îi stochează. Condensatorii sunt de foarte multe tipuri și se întâlnesc în aparatele electronice din viața de zi cu zi precum: radioul, ceasuri, alarme, contoare, antene sau chiar mașini electrice.

Ce factori trebuie să iei în considerare când alegi condensatori?

În afară de scopul pentru care ai nevoie de condensatori, alți factori importanți care trebuie luați în considerare sunt:

  • Toleranța – Condensatorii cu cea mai mică toleranță trebuie utilizați dacă capacitatea electrică este scăzută. Capacitatea unui condensator nu va varia niciodată dincolo de toleranța sa decât dacă este deteriorat din cauza tensiunii excesive sau a condițiilor de mediu.
  • Intervalul temperaturii de funcționare și coeficientul de temperatură – Dacă circuitul este sensibil la temperatură sau capacitatea electrică are limită de temperatură, atunci când alegi ce tip de condensatori să cumperi fii atent și la coeficientul de temperatură. Sensibilitatea la temperatură a unui circuit poate fi tratată și prin utilizarea împreună a condensatoarelor cu coeficienți de temperatură pozitivi și negativi. Dar nu uita să calculezi înainte maximul capacității electrice într-un interval de temperaturi.
  • Frecvența – Mulți condensatori au capacitatea electrică limitată în funcție de frecvență. În funcție de circuit, alege condensatorii care funcționează cel mai bine.
  • Pierderile – Pierderile sunt un factor important în cazul în care circuitele au nevoie de eficiență energetică (cum ar fi circuitele care funcționează cu baterii). Pentru astfel de circuite, trebuie făcută o selecție atentă a condensatorilor ținând cont de factorul lor de disipare (cât procent de energie se pierde), absorbția dielectrică, iar toate aceste pierderi trebuie reduse la minimum pentru a îmbunătăți eficiența și durata de viață a bateriei circuitului.

Citește și ultimele articole:

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE