În ultima vreme limba română se dovește a fi tot mai greu de folosit corect. Românii tind să facă multe greșeli gramaticale pentru că limba română are multe forme flexionare, după cum spun specialiștii. Urmează să îți prezentăm în continuare care sunt cele mai uzuale greșeli gramaticale făcute de români.
- Un prim exemplu din cele mai des întâlnite greșeli gramaticale pe care românii le fac, este folosirea incorectă a verbului „a așeza”. Forma corectă de scriere la persoana a treia este „așază” și nu „așează”.
- Auzim de multe ori persoane care spun „i-ar place” în condițiile în care forma corectă ce trebuie folosită în acest caz este „i-ar plăcea”, acesta fiind condiționalul optativ care se formează de la infinitivul verbului.
- O altă greșeală gramaticală întâlnită adesea este scrierea formei „tu știi” cu un singur „i”. Verbul „a ști” are doi de „i” la persoana a doua singular, indicativ și conjunctiv prezent, formă afirmativă și negativă.
- Folosirea verbului „a vrea” se regăsește între cele mai frecvente greșeli gramaticale făcute de români. Foarte multe persoane folosesc forma „vroiam” când varianta corectă este „voiam”.
- Și verbul „a realiza” este folosit greșit de cele mai multe ori. Acest verb poate fi utilizat cu înțelesul de “a crea”, după cum atrag atenția specialiștii în domeniu. Un exemplu corect se poate regăsi în contextul următor: “Am realizat o casă spațioasă.”
- O altă problemă care se întâlnește adesea în vocabularul românilor este folosirea greșită a construcției: „nou-născuți/noi-născuți”. Cratima subliniază aspectul invariabil al adjectivului „nou”, ceea ce însemnă că acei copii au fost născuți nou, de curând, pentru că nu pot fi născuți și vechi.
- Din cele mai frecvente greșeli gramaticale făcute de români putem aminti despre folosire incorectă a articolului posesiv genitival: a, ai, al, ale. Articolul posesiv genitival leagă obiectul posedat de posesor. De exemplu: “Studenții silitori ai facultății” NU „Stundeții cei silitori a facultății” pentru că articolul se acordă cu substantivul studenții, ca obiect posedat.
- O greșeală gramaticală foarte des întâlnită este folosirea „decât” sau „numai”. Adverbul „numai” se folosește în construcții afirmative, iar „decât” se folosește în construcții negative. Spre exemplu: “Am numai o bucată de plăcintă.”/ “Nu am decât o bucată de plăcintă.”
- Cele mai frecvente greșeli gramaticale pe care românii le fac sunt legate de folosirea incorectă a unor substantive uzuale cum ar fi “serviciu” (nu “servici”), “țigară” (nu “țigare”), “chitară”(nu “ghitară”), “chiuvetă” (nu “ghiuvetă”).
Acestea sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale făcute de români. Mai știi și altele? Dă-ne de veste printr-un comentariu.
Citește și articolul: Află ce sporturi pentru copii se pot practica în Galați