miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăArticoleCopiii trebuie să fie în siguranță și în vacanță!

Copiii trebuie să fie în siguranță și în vacanță!

Vacanţa de vară înseamnă pentru copii şi adolescenţi mai mult timp petrecut în compania prietenilor şi fără supravegherea adulţilor. Acest lucru, însă, îi poate expune la riscul de a fi implicaţi în evenimente negative, care i-ar putea aduce pe patul de spital sau chiar i-ar putea costa viaţa. 

Atraşi de situaţii extreme, curioşi să exploreze spaţii noi sau împinşi de teribilismul specific vârstei să-şi dovedească abilităţile în locuri şi condiţii interzise, minorii pot ajunge uşor în situaţia de victime ale unor accidente grave. Astfel, sunt tot mai frecvente accidentele produse în zona căilor ferate, în care sunt implicaţi copii sau adolescenţi, care ignoră chiar şi cele mai clare şi vizibile indicatoare de avertizare şi traversează prin locuri nepermise sau aleg ca loc de joacă staţiile de cale ferată, reviziile, depourile ori triajele.

Calea ferată şi trenurile implică o serie de factori de risc la adresa siguranţei persoanelor, indiferent de vârstă. De aceea, pentru siguranţa copiilor, părinţii ar trebui să le explice următoarele lucruri:

-chiar dacă este dotat cu un sistem de frânare de urgenţă, trenul nu se opreşte odată cu acţionarea frânei, ci abia după câteva zeci sau sute de metri, în funcţie de viteza cu care se deplasează, numărul de vagoane ori condiţiile meteorologice. Cu cât distanţa de frânare creşte, cu atât scad şansele de supravieţuire ale persoanelor care îşi asumă riscul de a traversa calea ferată prin alte locuri decât cele special amenajate.

-cei care aleg să se distreze urcându-se pe garniturile de tren aflate sun liniile de alimentare cu curent electric se expun la riscul de a se electrocuta, chiar şi fără a atinge liniile de înaltă tensiune. Aceasta, deoarece între plafonul vagonului şi linia de înaltă tensiune există în permanenţă un câmp electromagnetic. Astfel, pe lângă arsurile foarte grave, aceştia pot suferi şi multiple traumatisme, chiar fracturi grave, atunci când sunt aruncaţi de forţa curentului electric.

-în zona de siguranţă a căii ferate (situată pe o distanţă de 20 de metri de o parte şi de alta a acesteia) există numeroase elemente aflate sub tensiune. Atingerea acestor elemente poate însemna pierderea vieţii.

Ce spune legea

Conform Legii nr. 289 din 11 octombrie 2005, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul transportului pe calea ferată, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă, pătrunderea fără drept în zona de siguranţă a căii ferate, în zonele unde accesul este interzis prin afişe ori semne corespunzătoare din perimetrul staţiilor de cale ferată, reviziilor, depourilor şi triajelor de reţea, urmată de refuzul părăsirii acestor zone, de către o persoană care nu este angajat al căilor ferate sau care nu are atribuţii de serviciu în zonele de siguranţă.

Nu uitaţi!

-Fiţi un exemplu pentru copii şi traversaţi calea ferată doar prin locurile special amenajate, respectiv pasarelele pietonale;

-Zona căii ferate nu este un loc de joacă pentru copii sau pentru făcut fotografii;

Urcarea copiilor pe vagoanele trenurilor îi expune la electrocutare, ceea ce poate duce la deces.

Sursa: http://obiectivbr.ro/

Citește și: Internetul – prietenul cu două fețe – capcană pentru copii

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE