Rubrica de astăzi dorește a-i onora pe oamenii cu suflet mare, acești eroi care își dăruiesc viața unui lucru mai important ca ei însăși: Cristi Onofrei, Laurențiu Cobzaru și Costel Mazâlu. Cei trei organizează periodic diverse evenimente sportive, cu scopul caritabil de a-i ajuta pe cei care trebuie să lupte în continuu în această cursă a vieții. Fie că s-au născut cu o boală gravă, fie viața le-a oferit un obstacol în cale, cei trei își doresc ca toți oamenii să fie niște învingători și să dea tuturor un exemplu de ”așa da”.
Bună ziua, dragi eroi! Rubrica noastră dorește a cunoaște oamenii din spatele evenimentelor caritabile, să vă cunoaștem și povestea voastră de viață. Avem pregătite 10 întrebări, la care puteți răspunde cum și în ce ordine doriți.
Cuprins
1. Cum a pornit ideea organizării de a organiza crosuri umanitare în județele Galați și Brăila?
Cristi Onofrei: Ideea mi-a venit arunci când mi s-a propus să donez atât cât pot pentru un băiat care avea nevoie de o operație la nivelul capului. La acea vreme nu puteam dona mai mult de 50 lei. Astfel, am hotărât să încerc să adun oamenii care ma cunoșteau ca fiind sportiv, alergător, în Grădina Publică și sa alergam și sa donam pentru acel băiat. Astfel am strâns suma de 1400 lei, o suma mult mai utila decât cei 50 de lei pe care i-aș fi donat atunci, bani care oricum au ajuns și ei în urnă.
Costel Mazâlu: Împreună organizăm crosuri umanitare în Brăila, Parcul Monument, pentru copii și adulți, avem sprijinul autorităților locale, iar pe această cale ținem să le mulțumim din toată inima. Ideile organizării unui cros Umanitar in Brăila, Parcul Monument, care acum a devenit o tradiție pentru noi în fiecare lună, a fost când am organizat semimaratonul pentru Viorel Dima, pompier ISU Brăila, o alergare între orașele Galați și Brăila. Am pornit cu gândul de a ajuta.
Laurențiu Cobzaru: Sloganul meu este: Fii tu un erou – Sprijin, speranță, șansă la viață!, iar citatul care mă inspiră și în cred cu tărie este: „Ce faci pentru tine dispare odată cu tine, ce faci pentru ceilalți rămâne pentru eternitate!”. Cel mai important pentru noi este tradiția de a fi un erou pentru cei lipsiți de ajutor, ea exista in inima mea dar și în inimile celor care ne sunt mereu aproape la fiecare eveniment. Cu siguranță acum face parte din noi și sper sa fie un exemplu bun și pentru ceilalți oameni.
2. Cum se organizează un cros umanitar și cum alegeți cazurile pe care doriți să le reprezentați?
Cristi: Un astfel de eveniment caritabil se organizează în primul rând cu sufletul. Pe lângă autorizații, e nevoie de multă dorință de a ajuta. Toate cheltuielile sunt suportate de mine, aceasta fiind donația mea pentru copilul în cauza.
Laurențiu: Cauzele umanitare sunt numeroase, trebuie doar să vrei să ajuți. Organizarea unui cros umanitar ține de dăruire și totul vine din inimă. Iar toți cei care participă sunt sufletul fiecărui eveniment pe care îl organizam și le mulțumim din toată inima. Ei sunt cei care prin sprijinul lor oferă zâmbete, bucurie și fericire fiecărui eveniment, fiecărei persoane aflată în dificultate. Pot spune că am alergat și individual pentru multe cauze umanitare, dar cea mai mare bucurie este atunci când realizăm aceste lucruri împreună.
3. Cum a început pasiunea pentru sport, pentru toți trei și cum v-ați cunoscut?
Laurențiu: Alergând m-am descoperit în primul rând pe mine și am aflat totodată că nu există limite decât cele pe care ni le impunem noi. Iar pasiunea pentru alergat a început la vârsta de 9 ani, cred cu tărie că Dumnezeu mi-a dăruit la fiecare linie de sosire ceva prețios: curaj și multă încredere în mine. Am făcut cu El cândva un pact care suna cam așa: Doamne, ajută-mă să alerg cât mai repede și mai mult, iar eu promit că tot ce voi câștiga, să dăruiesc celor în nevoie! Cu Costel m-am cunoscut prima data la evenimentul: Unirea de la Marea Neagra! Un eveniment pe care l-am organizat cu ajutorul lui Cristi Bălan, căruia îi mulțumesc din toată inima mea, meritul este al lui. Iar pe Cristi Onofrei l-am cunoscut prin fratele meu Cobzaru Liviu. Cristi mi-a propus să alergăm împreună la ștafetă, iar de atunci am rămas Așii Alergării Galați.
4. Care a fost cel mai lung cros umanitar organizat de până acum?
Au fost două: Galați – București, alături de buna noastră prietena Petronela Lungu. Iar al doilea de la Galați la Iași, la care toți prietenii din Iași au fost alături de noi, în special dl. Marius Grațian Benchea. La toate aceste ultra am susținut și o cauza umanitară. Sperăm ca anul acesta să reușim să alergăm și mai mult.
5. Descrieți primul eveniment organizat. Care sunt impresiile și ce ați simțit în acele momente?
Primul nostru eveniment caritabil, cros Umanitar a fost în Parcul Monument, pentru Dna. Iuliana Țigănuș. Cuvintele potrivite sunt: mulțumesc din toată inima mea tuturor celor care au fost alături de noi, prietenii din Brăila și Galați. Mii de mulțumiri autorităților locale, primărie, poliție, jandarmerie și tuturor publicațiilor brăilene și gălățene pentru sprijin. Fără ei nu am fi putut organiza, dânșii au fost mesagerii noștri.
6. Cum a reacționat publicul gălățean și brăilean la această inițiativă?
Publicul gălățean și brăilean sunt mereu deschiși, către dorința de a oferii mereu sprijinul celor care au nevoie de ajutor. Le mulțumim din toată inima.
7. Care este următorul eveniment caritabil pe care îl organizați?
Crosul umanitar ”Împreună pentru Ionuț” care va avea loc pe 22 februarie, în Parcul Monument din Brăila, începând cu ora 10:30.
8. Ce faceți în timpul liber, când nu sunteți implicați în crosurile umanitare?
Ne place să fim activi și în timpul liber și să ne implicăm în cât mai multe proiecte.
Cristi Onofrei, Laurențiu Cobzaru, Costel Mazâlu, vă mulțumim pentru răspunsurile acordate și pentru implicarea de care dați dovadă! Sunteți un exemplu demn de urmat!
Citește și: Una bună, nouă așa și-așa: Cele patru fantastice de la ”Grow Up Galați”