miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăArticoleCum un administrator de spălătorie auto a contribuit la cazul ”Mihaela Rotaru”

Cum un administrator de spălătorie auto a contribuit la cazul ”Mihaela Rotaru”

Mihaela Rotaru a fost diagnosticată cu scleroză multiplă în urmă cu patru ani. Boala şi-a arătat însă primele „feţe” cu aproximativ opt ani în urmă, cu o slăbiciune în glezna piciorului drept. După 4 ani de investigaţii peste investigaţii medicale şi de nenumărate vizite la medici, diagnosticul neiertător a fost pus: scleroză multiplă recurent remisivă.

Din 2014 a început terapia cu interferon, fapt ce ar fi trebuit să încetinească simţitor evoluţia bolii, însă starea de sănătate a Mihaelei s-a înrăutăţit constant.

Speranţa Mihaelei se află într-un tratament revoluţionar disponibil într-o clinică din capitala Rusiei. Noua procedură constă într-un transplant de celule stem hematopoietice, terapie ce are capacitatea să stopeze evoluţia sclerozei multiple şi chiar să şteargă o parte din sechelele lăsate de boală. Costul acesteia este de 60.000 de euro.

Pentru ca Mihaela Rotaru să se poată bucura de viaţă şi de fiica sa, Eva, are nevoie de jumătate din acești bani, iar fapta bună a lui Bercaru Nicolae nu rămâne neobservată. Spălătoria donează 50 la sută din încasări pentru Mihaela și Eva. El îndeamnă și pe alți oameni cu inima mare să doneze pentru acest caz umanitar.

În loc de o viaţă imobilizată în scaunul cu rotile Mihaela Rotaru are astfel şansa, nesperată până nu demult, de a duce din nou o viaţă apropiată de normal şi de a fi alături de Eva, fiica sa de opt ani.

Astăzi, chiar dacă nu este în țară momentan, Bercaru Nicolae se implică activ în acțiuni umanitare pentru strângere de fonduri, ceea ce reprezintă cu siguranță o decizie plauzibilă.

Oameni ca el pot avea o contribuție unică la dezvoltarea țărilor lor de origine – în special în ceea ce privește dezvoltarea capitalului fizic și a productivității și, în cele din urmă, pot contribui la stimularea creării de locuri de muncă, a standardelor de viață și a creșterii economice.

Cum reușesc acestea să facă acest lucru? În primul rând, acestea trimit bani acasă sub formă de remitențe. Atunci când aceste remitențe sunt cheltuite pe bunuri și servicii, ele susțin imediat activitatea economică. Atunci când aceste remitențe sunt folosite pentru investiții, ele pot stimula capitalul țării de origine.  De exemplu, rudele rămase acasă pot folosi acești bani pentru a-și finanța propriile afaceri – sau îi pot economisi, sporind astfel fondurile de care dispun băncile pentru a acorda împrumuturi întreprinderilor. Diaspora investește, de asemenea, direct în oportunități de afaceri și în obligațiuni guvernamentale în țările lor de origine. Pe lângă sprijinirea investițiilor în capital, diaspora sprijină, de asemenea, productivitatea prin finanțarea educației, a formării profesionale și a asistenței medicale.

În al doilea rând, în virtutea educației și formării lor, rețelele din diasporă transmit cunoștințe și expertiză – sporind productivitatea printr-o varietate de canale. Contribuind la conceperea programelor de învățământ și de formare, diaspora poate crește calitatea educației în țările lor de origine. De asemenea, acestea pot oferi direct programe riguroase de dezvoltare profesională și de formare a liderilor. Combinând abilitățile, contactele și know-how-ul lor cu cunoștințele lor despre oportunitățile globale și obiceiurile locale, diaspora ajută întreprinderile din țara de origine să depășească obstacolele, să crească eficiența și să se extindă pe noi piețe. 

Astfel, un angajament reușit al diasporei față de țara de origine depinde de o interacțiune susținută între cele două entități. 

Într-adevăr, potențialul de dezvoltare al diasporei are o promisiune pozitivă și de mare anvergură. Diaspora este văzută ca un agent de dezvoltare deosebit de important în urma crizei mondiale induse de pandemia din 2020. Cu toate acestea, lipsa unei infrastructuri de implicare a diasporei și evaluările realiste limitate ale potențialului menționat contrastează puternic cu impactul ipotetic bazat pe studii de caz individuale. Prin aceasta se speră umplerea golurilor structurale actuale, fenomen esențial pentru înțelegerea motivațiilor diasporei pentru implicarea în țara de origine, deoarece câștigurile individuale sunt puse în contrast cu rezultatele de bine comun.

Astăzi, fiecare are ce învăța din acțiunile lui Bercaru Nicolae, un exemplu pentru românii de pretutindeni.

Citește și ultimele articole:

ARTICOLE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE