Mai mult decât un instrument de redare a realității, aparatul foto trebuie privit ca o unealtă a interpretării subiective a tot ce ne înconjoară. Vederea unui fotograf sintetizează scena din fața lui și o traduce în linii, volume, unghiuri, ritmuri, relațiile dintre toate acestea. Și, mai ales, trebuie să imprime sens și stare fotografiilor sale. Calitatea unei fotografii de a fi eseu vizual este dată de capacitatea fotografului de a pătrunde înțelesul lucrurilor și de a imprima limbaj personal fiecărui cadru.
Fotografia este unul dintre cele mai frumoase pasiuni. Te deschide oamenilor, te face atent la nuanțe, îți adaugă o nouă pereche de ochi cu care vezi lumea altfel decât până acum. Fiecare cadru este un dar adus de fotograf privitorilor. Tărâmuri îndepărtate, fotografii de reportaj, portrete sensibile și chiar colțul străzii pe lângă care ai trecut de mii de ori, dar pe care fotograful ți-l arată într-o lumină nouă, așa cum tu nu te-ai fi gândit să îl privești.
Tehnica foto trebuie însușită tocmai pentru a ne putea desfășura artistic. Dincolo de teorie, fotografia se învață cu aparatul foto la ochi, experimentând, căutând unghiuri, înțelegând translația realității prin filtrul camerei foto. Este bucurie redescoperirii universului înconjurător și, mai mult de atât, este o redescoperire personală. Mereu am considerat actul fotografic un proces de cunoaștere-autocunoaștere. Din acest motiv, cursul de tehnică și artă fotografică pe care îl predau la Centrul de Cosultanță și Studii Europene este axat pe multă practică, teoria fiind dublată cu o serie consistentă de mini-workshop-uri, în care fiecare cursant are șansa să își descopere propriul stil fotografic.
Ca formator în fotografie, este important să ajuți cursanții să își găsească propriul stil de lucru și genul de fotografie favorit, chiar dacă, până într-un punct, îți pui amprenta personală pe fiecare din ei.
După cele două grupe de curs încheiate până acum la Centrul de Consultanță și Studii Europene, urmează Școala de vară, dedicată elevilor și nu numai, un curs practic intensiv de o lună, în care vom învăța fotografie într-o atmosferă relaxată. Avem și un workshop de fotografie de beauty care se adresează atât fotografilor, profesioniști sau amatori, cât și artiștilor make-up care vor să învețe să fotografieze machajele pe care le execută. Avem în pregătire un workshop de fotografie de produs, în care se vor explica tehnici de fotografiere și genul de mesaj vizual pe care fiecare gen de fotografie de produs îl cere.
Farmecul ascuns al cursurilor și workshop-urilor de fotografie este că se leagă prietenii, lucrul în echipă te poartă prin experiențe, aventuri, se creează o stare de colegialitate. Rămân fotografii dar și amintiri plăcute.
Fotografia, odată ce o practici, te absoarbe cu totul, devine parte integrantă din viața ta. Nu mai poți trage o linie între personal și fotografic, cele două se contopesc. Mereu vei vedea un posibil cadru, mereu vei urmări umbrele, lumina reflectată, siluetele, expresia.
A fi fotograf te îmbarcă într-o aventură nebănuită. Bucurați-vă de ea!
Simona Andrei – fotograf – trainer la Centrul de Consultanță și Studii Europene
Află mai multe pe pagina CCSE Galaţi
UNDE SA FAC ACESTE CURSURI DE FOTOGRAFIAT ȘI CE PRET ?
Găsiți informații pe pagina de facebook: Cursuri de Calificare și Recalificare