miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăArticoleDamen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Luminiţa – inginer sudor, şef Centru...

Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Luminiţa – inginer sudor, şef Centru de Formare Profesională

„Profesionalismul presupune multă muncă şi multă experienţă.”

Ambiţioasă, foarte implicată în sarcinile ce ii sunt repartizate, aşa se descrie doamna Luminiţa Gherghe – inginer sudor, şef Centru de Formare Profesională, lector la clasele de sudori.

Deşi lucrează de 35 de ani pentru Şantierului Naval Damen Galaţi, Luminiţa nu şi-a pierdut pofta asiduă de muncă, tinzând în continuare spre perfecţiune. Născută în comuna Munteni, judeţul Galaţi, aceasta ne povesteşte cu zâmbetul pe buze despre primul contact cu şantierul şi experienţa acumulată. „În copilărie îmi doream să devin dascăl. Am dat examen la Liceul Pedagogic, dar proba eliminatorie a fost la muzică. Vocea nefiind punctul meu forte am picat, apoi am susținut alt examen la Liceul Teoretic nr. 7 – actualul Liceu Sfânta Maria. Acolo am terminat profil real, apoi am dat admitere la Facultatea de Mecanică unde am reușit la profilul Utilajul și Tehnologia Sudării. În acea vreme se făceau repartiții guvernamentale, toți absolvenții ocupând locul dorit în funcţie de mediile obţinute. Pentru Galaţi n-au fost pe atunci locuri la sudură, cel mai apropiat oraş fiind Bârlad unde am şi obţinut repartiţie. Acolo am stat 3 luni ca stagiar, apoi am fost detașată la Şantierul Naval Galaţi la Secţia I Atelierul sudură unde am găsit un colectiv de oameni excepţionali care m-au format şi m-au ajutat să evoluez. După o experienţă de 13 ani în producţie, Domnul Mihăiţă Simionică a organizat o campanie de recrutare pentru Laboratorul de sudură în urma căreia am fost aleasă datorită experienţei acumulate şi a profilului terminat în cadrul facultăţii. Acolo a urmat o perioadă foarte frumoasă, încărcată de emoţii, în care am făcut foarte multă muncă de cercetare. În cadrul Laboratorului de sudură am activat începând cu anul 1996 şi până în 2007 când Domnul Director Victor Dobrea a inițiat înființarea Centrului de Formare Profesională şi a avut curajul să-mi încredințeze coordonarea acestui Centru. La început a fost greu având în subordine 80 de oameni, dar am avut alături de mine persoane din producţie, ieşite la pensie, ce aveau o experienţă acumulată icomensurabilă. În 2008 când încărcarea șantierului era foarte mare am ajuns la un număr de 380 de absolvenți într-un an. După selecție, stagiul de pregătire în cadrul Centrului de Formare Profesională este 3 luni, după care elevii sunt repartizați în secțiile de producție pentru încă 3 luni unde lucrează împreună cu un mentor cu experiență. După 6 luni susțin examenul de absolvire a cursului, apoi primesc salariul de muncitor calificat nivel 1 iar șeful de promoție nivel 2.”

„Satisfacţiile au continuat să apară, astfel încât, din 2007 şi până în prezent, avem un număr de 1866 absolvenți ai cursurilor de calificare în ocupațiile: sudor, lăcătuș constructor naval, tubulator, lăcătuș montator agregate, sudor cu gaze.”

„Munca, cu oameni este cea mai grea.”

După 11 ani de experienţă acumulată doar în cadrul Centrului de formare profesională, din poziţia de lector la clasele de sudori şi șef al Centrului de Formare Profesionala, Luminiţa afirmă că cea mai grea muncă este cea cu oamenii, fiind nevoită să se adapteze în permanenţă la nevoile, gradul de cultură şi vârsta lor.

„La început, limita de vârstă pentru cei care doreau să acceadă pentru a fi instruiţi în centru, era de 30 de ani. În prezent nu mai există acest prag, putând să se înscrie şi persoane până la 45 ani”. Luminiţa îndeamnă atât tinerii cât şi persoanele mai în vârstă care dau dovadă de perseverenţă şi ambiţie, să acceseze pentru o poziţie în cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi. Pentru mulți tineri absolvenți ai cursurilor de calificare organizate în cadrul Centrului de Formare Profesionala, înscrierea la aceste cursuri a fost doar o rampă de lansare în carieră. Ei şi-au continuat studiile şi acum lucrează în cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi ca maiștri, ingineri, tehnicieni.

Cel mai greu moment a fost atunci când a trebuit să instruiască tineri care proveneau din Centre de copii. Din cauza unor dificultăți de comunicare cu aceștia ( nu știau să lucreze în echipă), Luminiţa a fost nevoită să le instruiască asistentul social, astfel încât acesta să poată comunica direct cu ei.

Celor care ies de pe băncile Centrului de Formare Profesională, Luminiţa Gherghe le transmite să nu-şi părăsească familia si orașul natal, deoarece Şantierul naval oferă siguranţa zilei de mâine. „Să vii fără o experiență, să înveți o meserie și să primești și un salariu care te ajută să ai un trai decent, bonuri de masă şi transport gratuit, ca elev să beneficiezi de aceleaşi drepturi ca şi cele ale salariaţilor, spune multe despre companie.”

Citește și articolul: Șantierul Naval Damen Galați aniversează 125 ani printr-o expoziție

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE