marți, noiembrie 26, 2024
AcasăArticoleTu știi de ce ne păcălim pe 1 aprilie?

Tu știi de ce ne păcălim pe 1 aprilie?

1 aprilie este ziua în care mulți se dedică glumelor, farselor și șotiilor, fiind cunoscută în întreaga lume ca Ziua Păcălelilor. Este ziua în care se stârnesc hohote de râs sau ziua în care faci pe cineva supărat printr-o glumă nepotrivită. Totul stă în a gusta glumele, a fi mereu în gardă și a păcăli cât mai multe persoane la rândul tău.

Obiceiul de a păcăli și a fi păcălit se păstrează an de an, în toate colțurile lumii, așa că în orice moment te poți aștepta la o șotie din partea prietenilor, colegilor, familiei sau vecinilor. Probabil te-ai întrebat de unde vine această tradiție, a păcălelilor de 1 aprilie.

Prima asociere între Ziua Păcălelilor și 1 aprilie, se găsește în „Povestirile din Canterbury” ale „părintelui poeziei engleze” Geoffrey Chaucer, care vorbește despre data de 32 martie și despre un cocoș păcălit de vulpe. Originea acestui obicei nu este certă. Unii consideră că ziua farselor își are începutul odată cu schimbarea anotimpului, în timp ce alții consideră că provine de la adaptare noului calendar. La începuturi trecerea în noul an se sărbătorea pe 1 aprilie. Schimbându-se data în 1 ianuarie, mulți au continuat să își facă în continuare urări pe 1 aprilie, fiind considerați „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea „April Fool’s Day”. Cei care își trimiteau urări și de 1 aprilie, trimiteau și cadouri amuzante, însoțite de farse.

Ziua de 1 aprilie a fost celebrată inițial în Europa, după care a trecut peste ocean și s-a răspândit în tot mai multe țări, excepție făcând țările orientale.
În Franța, Ziua Păcălelilor are o semnificație aparte și datează din vremea lui Carol al IX-lea, iar cei care se țineau de șoții erau numiți „pește de aprilie” deoarece soarele părăsește semnul zodiacal al „Peștilor”. În ziua de 1 aprilie, cei păcăliți trebuiau să poarte o hârtie în formă de pește prinsă pe spate.

În Germania farsele se fac numai până la mijlocul zilei, fiind considerată ziua în care se fac glume nevinovate, iar cei care nu respectă intervalul în care se fac glumele, vor avea ghinion. Preluând obiceiurile de la germani, în Anglia „April Fools’ Day” a început să fie sărbătorită abia prin secolul al XVIII-lea.

De altfel, în Scoţia, Zilei Păcălelilor i se mai spune „Hunt-the-Gowk Day” şi ţine, de fapt, două zile. În prima zi, se fac farse, doar până la miezul zilei, iar în cea de-a doua zi, se obişnuieşte să li se pună celor păcăliţi câte o coadă din hârtie, ataşată pantalonilor sau fustei.

În Polonia, ziua de 1 aprilie se dedică exclusiv farselor și glumelor, iar activitățile seriose sunt total evitate.

În prezent, Ziua Păcălelilor este prilejul ideal pentru ca oamenii să își descrețească frunțile, iar site-urile și presa să se întreacă în farse. Astfel, reţelele de socializare au încercat să îşi păcălească utilizatorii, anunţând introducerea unor noi servicii neverosimile, în timp ce unele site-uri au anunţat că îşi vor închide operaţiunile.

De 1 aprilie, zâmbește, gustă glumele celor din jur și bucură-te de hohotele de râs stârnite de cei dragi. Fă glume inspirate și stârnește amuzamentul cu fiecare șotie.

Citește și articolul: 1 Aprilie – Ziua Politicianului – expoziţie de materiale electorale, ediția a 7-a

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE