Ministerul Energiei a anunțat modificarea termenului de înscriere pentru ciclul 2 al Programului Electric Up, destinat sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și operatorilor din sectorul HORECA în tranziția către energie verde și îmbunătățirea eficienței energetice.
Conform ordinului publicat în Monitorul Oficial, etapele de înscriere în cadrul programului Electric UP se modifica astfel:
- Sesiunea de înscriere va avea loc în perioada 14 octombrie – 16 decembrie 2024.
În ghidul solicitantului publicat anterior, perioada disponibilă pentru înscrieri era de 30 de zile, de la data de 14 octombrie 2024.
- Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfășura în perioada 15 noiembrie – 16 decembrie 2024.
Anterior, pentru etapa de depunere a proiectelor erau alocate 30 de zile, de la data de închidere a etapei de înscriere.
Programul oferă finanțare pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, menit să producă energie electrică pentru consum propriu, împreună cu un sistem de stocare a energiei și stații de reîncărcare vehicule electrice/electrice hibrid plug-in de minimum 22 kW. De asemenea, se încurajează și instalarea unui sistem alternativ de încălzire/răcire.
Pe lângă Electric UP, companiile din România au la dispoziție multe alte programe de finanțare destinate proiectelor de eficiență energetică, ce acoperă diverse sectoare de activitate. Printre acestea se numără:
- Finanțare pentru Aeroporturi: Administratorii aeroporturilor din România pot obține finanțare nerambursabilă pentru proiecte ce vizează producerea energiei din surse regenerabile și pentru sisteme de stocare a energiei în baterii. Această oportunitate va fi disponibilă prin Fondul pentru Modernizare, în cadrul Programului-cheie 9. Programul se află în consultare publică.
- Eficiență Energetică în Industrie: În consultare publică se află și Ghidul de finanțare pentru Programul-cheie 7, destinat eficientizării proceselor industriale incluse în schema EU-ETS.
- Energie Regenerabilă în Agricultură și Industria Alimentară: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor dedicată investițiilor în producerea energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, dedicată industriei alimentare și sectorului agricol.
Pentru companiile din România aceste programe reprezintă oportunități importante de a investi în soluții durabile, care nu doar că reduc costurile energetice pe termen lung, dar și contribuie la tranziția către o economie verde și eficientă energetic. Pe termen lung, implicarea activă în astfel de programe poate consolida poziția României ca un jucător relevant în tranziția energetică la nivel european.