marți, noiembrie 26, 2024
AcasăArticoleCâți dintre elevii noștri au fost discriminați sau mustrați în școlile gălățene?

Câți dintre elevii noștri au fost discriminați sau mustrați în școlile gălățene?

Consiliul Județean al Elevilor Galați a informat procentul pentru cât la sută dintre elevii gălățeni au fost tratați necorespunzător în instituțiile școlare, iar acesta este alarmant: 35% din elevii gălățeni au fost discriminați, iar 45% au fost mustrați în fața clasei.

În urmă cu 3 ani, pe data de 10 august 2016, elevii reprezentanți din întreaga țară au obținut una dintre cele mai importante victorii, aprobarea primului act normativ ce enunță distinct drepturile și îndatoririle elevilor din cadrul unităților de învățământ preuniversitar din România: Statutul Elevului.

Consiliul Elevilor

Este structura ce reprezintă elevii în forurile decizionale și asigură un mediu propice dezvoltării personale și profesionale a acestora. Consiliul Județean al Elevilor Galați apără drepturile și interesele elevilor la nivel județean, contribuind la îmbunătățirea climatului educațional și constituind un cadru prielnic formării principalilor beneficiari.

Consiliile județene ale elevilor au datoria de a redacta anual un raport privind gradul de implementare a prevederilor din prezentul act normativ în fiecare unitate de învățământ preuniversitar la nivel teritorial. Astfel, structura reprezentativă a elevilor din județul Galați a întocmit Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivelul județului Galați (RISEJ) pentru anul școlar 2018-2019, în urma consultării, pe baza unui formular, a principalilor actori din mediul educațional, respectiv elevii și cadrele didactice. Chestionarul a fost completat de un eșantion de 1199 de elevi din ciclul liceal și gimnazial și 104 cadre didactice.

Rezultatele acestui an

Rezultatele sunt îngrijorătoare: doar un procent de 76% dintre elevii respondenți știu de existența Statutului Elevului, ceea ce evidențiază principala problemă privind implementarea acestuia. De asemenea, printre procentajele prezentate în raport se sesizează că 45% dintre elevi au fost supuși mustrărilor în fața colectivului clasei, 20% nu au putut intra în incinta școlii din cauza nepurtării uniformei și 38% dintre elevii respondenți au fost supuși unui tratament discriminatoriu în cadrul unității de învățământ. Totodată, un procent de 62% dintre elevii gălățeni mărturisesc că nu au avut parte de o evaluare obiectivă.

Consiliul Județean al Elevilor Galați va folosi ca punct de reper în stabilirea priorităților și a direcțiilor planului de acțiune al anului 2019-2020 rezultatele prezentului raport. Pentru ca Statutul Elevului să nu rămână un act care să reglementeze drepturile și îndatoririle principalilor beneficiari ai sistemului educațional doar la nivel declarativ, membrii Biroului executiv al structurii propun mai multe variante, printre care și afișarea actului normativ într-un loc vizibil și prezentarea acestuia prin diverse activități inițiate de consiliile școlare ale elevilor. De asemenea, Consiliul Județean al Elevilor Galați dorește ca Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivelul unităților școlare din județul Galați să fie un semnal de alarmă pentru factorii decizionali la nivel teritorial, iar rezultatele acestuia să contureze pilonii de dezvoltare ai educației gălățene în acest an școlar.

Citește și: Transurb anunță că elevii vor beneficia de abonamente cu preț redus.

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE