Pasiunea pentru muzica irlandeză, care a cucerit-o instantaneu prin energia pe care o transmite şi prin ritmicitatea sa, a determinat-o pe Mara Cernat, o tânără gălățeancă mutată la București, să se îndrepte spre acest domeniu. Inițial, a avut acces la câteva mișcări, dar preseverența, munca și pasiunea au condus-o la performanță. În câțiva ani, a devenit singurul instructor autorizat de dans irlandez din România, a pus bazele unei școli de profil și a organizat primul concurs internațional de dans irlandez pe teritoriul țării noastre.
Școala “Steysha” a fost fondată pe o dorinţa de a le acorda viitorilor dansatori oportunitaţi care pană în momentul acela nu au existat în România, cea mai importantă fiind prezenţa permanentă a unui instructor. A început să pună planul pe hârtie în noiembrie 2010, iar pe 10 ianuarie 2011 a avut primul curs oficial, la care au participat cam 10 oameni. “Până în ziua de astăzi, patru dintre acei oameni sunt încă extrem de implicaţi în activitatea şcolii. Cursurile sunt ţinute de mine şi sunt trei fete mai avansate care mă asistă la unele ore. Actualmente avem în jur de 70 de cursanţi la nivel de Bucureşti, iar pe termen lung spre scurt, ne-am dori să putem găsi doi responsabili pe Cluj şi Brasov, cu care să claborăm pentru deschiderea unor cursuri de începători şi în oraşele lor. La cursuri se învaţă tot ce ţine de dansul irlandez, în funcţie de nivel, desigur. Există cursuri de soft shoes şi cursuri de heavy shoes – începătorii învaţă elemente şi coregrafii de bază, iar cei de la nivelurile superioare aprofundează. Deoarece participăm la competiţii internaţionale, se studiază predominant coregrafii pentru competiţii, iar acestora li se adaugă şi coregrafii de grup, pentru spectacolele pe care le susţinem”, a explicat instructoarea.
Înainte de a-și lua certificatul de profesor, Mara Cernat a participat la câteva competiţii, în medie una pe an, dat fiind că pentru toate acestea trebuia călătorit în afara ţarii. A câştigat peste 44 de premii, incluzând şi câteva locuri fruntaşe la nivelurile respective. În 2013 a participat la campionatul European, secţiunea Senior Ladies, iar după asta a decis să se retragă din viata competiţională pentru a se putea dedica în totalitate pregătirii sale pentru examenul de profesor şi a dansatorilor săi pentru competiţiile lor. Astfel, în august 2014 a fost examinată de o Comisie din Irlanda, în cinci probe practice şi teoretice şi la doar o luna distanţă a devenit oficial primul şi singurul profesor de dans irlandez certificat international din România.
Citeşte articolul integral aici