Site-ul de imobiliare Storia.ro a realizat în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research un studiu complex privind siguranța orașelor și cartierelor din România, bazat pe evaluările acordate de persoanele intervievate zonelor în care locuiesc.
Studiul a fost desfășurat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017 și este bazat pe răspunsurile unui eșantion de 93.532 de utilizatori ai platformei OLX, femei și bărbați.
Studiul face parte dintr-un program amplu de cercetare, care se va desfășura pe tot parcursul anului 2017. Printre criteriile de evaluare utilizate în studiu se află costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la instituțiile educaționale.
Galațiul, în plutonul celor mai nesigure orașe din țară
Conform cercetării Storia, Oradea este orașul cu cel mai ridicat grad de siguranță din țară. Clasamentul continuă cu Brașov, Cluj, Sibiu, Sfântul Gheorghe și Timișoara. Bucureștiul se clasează abia pe poziția a 9-a, iar Ilfov pe poziția a 10-a.
La polul opus, orașele desemnate în cadrul cercetării ca fiind cele mai puțin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călărași, Târgoviște, urmate de Vaslui, Piatra Neamț, Galați și Reșița. Practic, Galațiul se află pe locul 8 în „top ten” orașe nesigure.
Este evident că în baza metodologiei utilizate de Storia.ro și D&D Research, concluzia că Galațiul este în plutonul celor zece cele mai nesigure din țară este opinia generală a gălățenilor care au fost intervievați.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranță, fiind urmată de Crișana și București și Ilfov. La polul opus, Maramureș și Moldova au obținut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din țara.
Pilonii siguranței urbane: PIB ridicat și șomaj scăzut
Orașele care au primit cele mai mari note la capitolul siguranță sunt cele cu un produs intern brut ridicat. De asemenea, primele locuri sunt ocupate de orașe cu un număr mare de locuitori, de peste 300.000, și cu o rată a șomajului scăzută (sub 4%). Pe de altă parte, cele mai nesigure orașe, potrivit studiului Storia, sunt cele care au sub 100.000 de locuitori și o rată a șomajului ridicată, de peste 8%.
Galațiul, cu o economie locală în scădere și o rată a șomajului de 9,4%, se înscrie în condițiile enunțate de autorii studiului.
Topul cartierelor
Rugați să evalueze cartierele în care locuiesc, bucureștenii au desemnat Aviației, urmat de Tineretului și Titan, că fiind cele mai sigure zone din Capitală. La distante mici se situează cartierele Băneasa, Baba Novac, Balta Albă și Dristor. Zonele în care bucureștenii se simț cel mai puțin în siguranță sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului și Rahova.
La nivel național, cele mai sigure cartiere sunt Grigorescu (Cluj), Otopeni (Ilfov), Aviației (București), Gheorgheni (Cluj) și Răcădău (Brașov).
Cele mai nesigure cartiere din țară sunt Itcani (Suceava), Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebesului (Reșița) și Bora (Slobozia).
Unul dintre cartierele Brailei apare si in clasamentul celor mai nesigure cartiere din Romania, si anume Brailita, pe locul 18 din 20. Pe locul 17 apare cartierul galatean Micro 39.
In opinia brailenilor care au participat la studiu, cel mai sigur cartier al Brailei este Ansamblul Buzaului, urmat de Vidin si Chercea.
sursa presagalati.ro