Internetul – prietenul cu două fețe. În vacanța mare, un ajutor de nădejde în petrecerea timpului liber va fi Internetul, un prieten cu două fețe. Pentru ca acest prieten să nu-ți umbrească zilele însorite de vară, polițiștii brăileni îți reamintesc:
Riscuri la care te poți expune în mediul online:
- infectarea sistemelor cu programe malware (viruși, viermi, spyware). Pe lângă probleme de funcționare a sistemului, poate duce la: furt de date și informații personale ale utilizatorului, de parole de acces la diferite site-uri ori aplicații sau chiar spionaj fizic, prin intermediul camerei web a sistemului.
- furtul de identitate – periculos în special prin folosirea ulterioară a identității însușite pe nedrept. Este deseori asociat cu infracțiunile legate de mijloacele de plată, în special cele electronice.
- cyberbullying (hărțuirea online), manifestat în special prin mesaje care conțin amenințări, remarci cu tentă sexuală ori rasistă, jigniri sau publicarea în spațiul public virtual (rețele de socializare, forumuri) de zvonuri, date reale și filme/fotografii reale /contrafăcute, cu scopul de a defăima sau de a pune într-o situație de inferioritate o persoană.
- riscul de a cădea în plasa unor persoane rău intenționate (proxeneți, traficanți de droguri, de ființe umane, șantajiști, hoți etc.)
Soluții de protecție în mediul on-line:
- antivirusul– îți protejează calculatorul, tableta sau telefonul și datele stocate în acestea împotriva problemelor cauzate de malware (viruși, viermi, spyware).
Sursa: www.obiectivbr.ro
Citește și articolul: Premieră în România! Dunărea de Jos reduce taxa pentru a doua facultate