Jocul de-a vacanţa şi Naranţula sunt două spectacole care se joacă în acest week-end pe scena Teatrului Maria Filotti.
Sâmbătă, 20 ianuarie, de la orele 18.00, începe Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian. Regia spectacolului este semnată de Erwin Şimşensohn, scenografia aparţine Alinei Herescu, light design, Daniel Klinger.
Un spectacol cu:
- Emilian Oprea
- Corina Moise
- Valentin Terente
- Ramona Gîngă/Narcisa Novac
- Marcel Turcoianu
- Ciprian Nicula
- Zane Jarcu
- Cătălina Nedelea
- Elena Andron
- Adrian Ştefan
În Jurnalul său de creaţie, la piesa Jocul de-a vacanţa, Mihail Sebastian scria în martie 1936: “Am început să scriu. (…) Nu ştiu ce va ieşi. Dar trebuie să fac experienţa. Ca tehnică literară mai ales mă interesează. Îmi dau seama că am pus mâna pe un subiect de teatru, care nu s-ar preta la nimic altceva – nici roman, nici nuvelă. Nu ştiam până acum ce însemnează a vedea scenic o poveste. E cu totul alt proces de gestaţie decât pentru un roman. Şi mă ameţeşte tentaţia culiselor, a sălii de teatru, a afişelor.”
Apoi, Teatrul „MariaFilotii„ invită brăilenii să revadă duminică, 21 ianuarie 2018, de la ora 18.00, la Sala „Bujor Macrin” spectacolul Neranţula după Panait Istrati. Dramatizarea și regia aparțin lui Bogdan Budeș, iar scenografia este semnată de Andreea Negrilă.
Cu:
- Corina Borș (Neranţula)
- Nicholas Cațianis(Marco)
- Alexandru Marin (Epaminonda)
- Adrian Ștefan(Aurel)
- Silvia Tariq (o ghicitoare/ o codoaşă / o doamnă bogată)
- Emilia Mocanu( Adela, mama Neranţulei)
- Valentin Terente (Tatăl Neranţulei)
Neranţula… o întâlnire emoționantă cu lumea lui Panait Istrati, cu aventura extraordinara a vieții scriitorului brăilean, unic în istoria literaturii.
Fundalul acestei superbe povești de iubire, una imposibilă care se intersectează cu povestea plină de suspans, dar și de charismatica prietenie a cuplului Marco – Epaminonda este Brăila începutului de secol 20. Una mustind de pasiuni, instincte, contraste năucitoare între bogați și săraci, un oraș cosmopolit dominat de simbolul și prezența Dunării – Mama, dar și implacabil Judecator… O Brăila de poveste și totuși reală, levantină, trufașă și leneșă… O Poartă a Orientului…
Nu întamplător comunicarea cu alte spații prezente în Povestea Neranțulei, aduce în atenție alte emblematice locații, cu parfumuri orientale precum, Egipt si Constantinopole!
Spectacolele sunt incluse în calendarul manifestărilor teatrale dedicate aniversării a 650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila.
Citeşte şi: Micul Prinț – spectacol pentru oamenii mari pe scena brăileană