Noaptea de pe 5 spre 6 decembrie este pentru copii, o seară plină de emoții și nerăbdare, în care începe așteptarea lui Moș Nicolae. Își pregătesc ghetuțele, le curăță și le fac să arate ca noi. El le va aduce în ghetuțele pregătite daruri și cadouri. Dar ei trebuie să fi fost cuminți tot anul, altfel Moșul le va aduce în dar o nuielușă, ca anul viitor să fie ascultători.
Această tradiție care-i fascinează atât de mult pe cei mici își are originea în povestea de viață a Sfântului Ierarh Nicolae, pe care creștinii îl sărbătoresc pe 6 decembrie.
Povestea adevărată a Sfântului Nicolae
Sfântul Nicolae a fost episcop în secolul al IV-lea în orașul Myrei-Lichia, în Asia Minoră, unde se află acum Turcia. Acesta își avea întreaga viață dedicată lui Dumnezeu, pe care-l slujea cu mare credință.
Nicolae din Myra era un om bun, blând și milostiv care a înfăptuit o grămadă de fapte bune, dar și miracole. Numele de ”Nicolae” se traduce prin ”biruitor de popor”.
S-a născut într-o familie înstărită, dar moartea părinților l-au făcut să-și dea seama că sunt alți oameni care ar avea mai multă nevoie de averea sa, pe care a dăruit-o celor nevoiași. Povestea săculeților cu galbenii salvatori spune că două fete s-au rugat la Sfântul Nicolae să le ajute, iar acesta le-a oferit niște galbeni salvatori. În fiecare noapte, le arunca pe geam săculeți cu bani care cădeau ori în ghete ori ciorapi. Așa s-a născut și tradiția ca fiecare copil că primească cadoul de la Moș Nicolae în încălțăminte.
În anul 325, Sfântul Nicolae a făcut parte din priul Sinoc Ecumenic la Niceea, unde un preot numit Arie din Alexandra a spus că Mântuitorul Iisus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu. Ofensat de necredința preotului, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă acestui eretic. De aici a pornit obiceiul ca cei obraznici și neascultători vor primi o nuielușă de la Moș Nicolae.
Protectorul copiilor
Bunătatea și dorința Sfântului Nicolae de a dărui trebuie să fie un exemplu pentru cei mici, care la rândul lor trebuie să cunoască milostenia pentru cei mai puțin norocoși. Sfântul Nicolae este sărbătorit la începutul lunii decembrie tocmai pentru a anunța venirea sărbătorilor, unde trebuie să fim mai buni. El nu este doar protectorul celor săraci și al copiilor, dar și al marinarilor, a victimelor judecate nedrept și este sărbătorit în întreaga lume.
Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaștele sale sunt păstrate în Bari, sudul Italiei, la o biserică care i-a fost dedicată.
Unde se păstrează obiceiul
Fiecare țară are propriile tradiții când vine vorba de Moș Nicolae. În Germania este văzut ca un bătrân care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Pe lângă ghetuțe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care își aștern toate dorințele și câțiva morcovi pentru caii moșului.
Copiii din Franța, dar și din Belgia și Luxemburg, în ajun, lasă pentru Mos Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și putin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.
Aceasta este legenda lui Moș Nicolae și despre cum a început el să fie sărbătorit și iubit în întreaga lume. Voi v-ați pregătit ghetuțele?
Citește și: Turneu B – Top Spin Club “Cupa Moș Nicolae” în Galați.