joi, noiembrie 28, 2024
AcasăArticoleMasca chirurgicală poate provoca acnee? Cum să-ți îngrijești corect tenul!

Masca chirurgicală poate provoca acnee? Cum să-ți îngrijești corect tenul!

Dacă în această perioadă ați simțit iritații sau chiar acnee de la masca chirurgicală, atunci este timpul să acordați o îngrijire sporită tenului dumneavoastră. Foarte mulți pacienți au vizitat cabinetul medicului dermatolog, acuzând iritații la nivelul tenului din cauza purtării măștii chirurgicale. Iată ce ne sfătuiesc specialiștii.

Dr. Joshua Zeichner, medic dermatolog la Spitalul Mount Sinai din New York explică cum și de ce apar aceste erupții pe piele și care este legătura între acnee și masca chirurgicală. Sunt două cauze principale pentru care acneea apare atunci când purtăm masca. Orice material care acționează în mod direct cu pielea poate produce așa-zisă ”acnee mecanică”, întâlnită în special în rândul sportivilor care poartă uniforme sintetice la antrenament sau căști de protecție. Măștile chirurgicale captează foarte multă umiditate și transpirație (chiar și din cauza respirației). Acest lucru favorizează suprainfecția microorganismelor care blochează porii. Iritația apare atunci când bariera de protecție a pielii se distruge din cauza factorilor externi care se freacă de suprafața pielii tenului.

Toată lumea poate dezvolta acnee sau infamații din cauza purtării măștii, chiar dacă nu au în mod normal probleme cu îngrijirea tenului. Însă persoanele cu ten sensibil sau acneic sunt mult mai predispuse.

Cum ne îngrijim corect tenul?

Măștile din material textil sunt mai blânde cu tenul decât cele confecționate din materiale sintetice. Bumbacul sau mătasea permit aerului să circule mai ușor, iar umiditatea va fi mai mult mai scăzută.

Observație! Persoanelor care lucrează în domeniul medical sau care interacționează cu foarte multă lume le este recomandat să poarte măști groase de protecție precum N95. Sănătatea înaintea frumuseții!

Este important să ne spălăm regulat atât masca pe care o purtăm, cât și fața. Astfel eliminăm bacteriile, umezeala și fungii care s-ar fi putut afla la nivelul tenului. Masca poate fi spălată de mână sau cu un detergent fără parfum, pentru a nu favoriza alte alergii ale pielii. Fața trebuie întotdeauna spălată, atât dimineața cât și seara, cu un gel de spălare fără alcool, parfum sau uleiuri esențiale.

Crema SPF nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. În special vara, tenul este predispus radiaților UVB și UVA care în timp pot avea efecte grave. Încercați o cremă SPF minerală, care conține zinc. Oxidul de zinc funcționează ca un protector al pielii și este un ingredient de bază în cremele de bebeluși pentru iritații.

Folosiți plasturii coloidali. Acești plasturi îl împiedică pe cel care-i poartă a-și atinge coșurile sau zonele iritate. De asemenea, împiedică împărtășirea infecției, creează o barieră protectoare împotriva prafului, poluării, machiajului sau altor factori care pot bloca porii și ajută la colectarea lichidelor care ies la suprafață. Timpul ideal de acțiune este de 8 ore. Nu lăsați plasturii mai mult de 12 ore și mai puțin de 3 ore. Bineînțeles, alegeți plasturi coloidali fără parfum și fără alcool și respectați instrucțiunile de utilizare.

Atenție! Purtatul măștii în public este un lucru esențial, recomandat prevenirii infecției și răspândirii cu noul coronavirus. Asigurați-vă o rutină adecvată tenului dumneavoastră și respectați măsurile de siguranță impuse! Dacă observați că situația tenului se înrăutățește, consultați medicul dermatolog!

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE