De Ziua Dunării se cuvine să celebrăm atât “Bătrânul fluviu”, cât și comunitățile pe care acesta le-a născut de-a lungul său. Galațiul, vechiul târg moldovenesc, își trage seva tot din Danubius. Graniță a Moldovei, a României, a Imperiului Otoman, a Bulgariei, a Imperiului Țarist, a URSS și a Ucrainei, Dunărea gălățeană a fost martoră a istoriei locale și a spălat și bucuriile și rănile localnicilor dintotdeauna.
Apa ca simbol al vieții și alte elemente acvatice mitice pot fi regăsite și acum ascunse în arhitectura urbană. Câteva dintre aceste enigme vor fi deconspirate în timpul turului nostru pietonal, dar vom ajunge și la alte puncte definitorii pentru comunitate și care nu s-ar fi ridicat dacă nu exista vecinătatea Dunării.
Traseul-cultural „Memorialul Galațiului dunărean” reprezintă o acțiune din cadrul proiectului “Învățăm în stradă istoria din cărți” organizată de Asociaţia Mila 80. Cunoașterea istoriei și poveștilor orașului este un pas esențial în conservarea memoriei comunității și conștientizarea valorilor locale.
Punct de întâlnire: fântâna arteziană „Fata pe valuri” – 29 iunie, ora 18:00
Citeşte şi articolul Concerte estivale pe Faleza Dunării şi în Grădina Publică