Micii rivali. Cum înțelegem gelozia între frați?
Gelozia între frați există, au simțit-o cele mai multe dintre familiile în care a apărut al doilea copil și nu trebuie să reprezinte un impas în creșterea împreună a celor doi. Se întâmplă la case mai mici și mai mari și totul este, de fapt, nu despre a o combate, ci despre a o înțelege.
Gelozie, iubire, timp. Și mai ales empatie…
Este atât de dificil să le explicăm copiilor despre sentimente. Și faptul că ele sunt abstracte și infinite. Că iubirea noastră este o resursă interminabilă, suficientă pentru cei doi, trei copii. Pentru toți copiii noștri.
Dacă stai să faci un exercițiu de imaginație, îți dai seama că temerea lor este una normală. Înainte de a fi avut al doilea copil, te-ai întrebat și tu dacă nu cumva ai dăruit atât de multă iubire primului, încât nu știi dacă sentimentele pentru cel de-al doilea vor fi la fel de intense. Și au fost, bineînțeles. Pentru că fiecare om din viața noastră vine cu propriul liant de iubire, plin de miracolul infinității.
Până să înțeleagă aceste lucruri însă, primul copil va trece prin gelozia între frați ca printr-un mecanism perfect justificat. Pune-te în pielea lui: „acest nou copil ia din același sac de iubire al părinților mei ca și mine. Dacă se termină iubirea?” Poate fi înfricosător pentru un copil, nu-i așa?
E normal acum să intervină accesele de furie și schimbările de comportament? Acum că vezi gelozia între frați prin ochii primului copil, este mai simplu să îl înțelegi, să fii îngăduitor și să empatizezi, pur și simplu, cu ceea ce simte el.
Când vine vorba de timp, însă, vorbim despre o resursă limitată care necesită împărțită între cei doi. Așa că cea mai sănătoasă și la îndemână soluție este aceea de a-l include pe primul născut în activitățile de îngrijire a celui de-al doilea.
Atenție, însă. Includerea lui nu presupune nici atribuții și nici responsabilități. Fratele mai mare nu este responsabil pentru cel mic. El trebuie, doar, să ia parte în mod firesc la activitățile familiei din care el a făcut parte prima dată.
… dar lucrurile, cel mai probabil, nu se vor opri la prima perioadă din viață.
Rivalitățile pentru iubirea părinților pot continua pe parcursul copilăriei și, de la caz la caz, vor lua forme diferite. Subiectul este destul de amplu, iar acum există numeroase tehnici de gestionare pentru gelozia între frați.
Dacă vrei să descoperi mai multe astfel de instrumente, un hub pe care îl vei găsi extrem de folositor, va avea loc în luna aprilie la FasTracKids Galati. 12 aprilie, mai exact.
Prezența este limitată, așa că îți recomandăm să îți rezervi un loc cât mai curând.
Evenimentul este susținut de Diana Balaban, speaker și psiholog și va aborda și teme precum rolurile fraților, momentele când părinții trebuie să intervină, obținerea cooperării celor doi, respectarea individualității lor. Toate în cadrul temei generale despre gelozia între frați- “Micii rivali”.
Te-ar putea interesa si Află ce sporturi pentru copii se pot practica în Galați