Putem foarte ușor observa un trend favorizant consumului de marijuana (canabis) în rândul tinerilor. Fie că vorbim despre faptul că este o plantă și, fiind naturală, nu are cum să dăuneze până la argumentarea că are efecte farmacologice și trebuie legalizată, toate aceste premise au o influență asupra deciziei de a consuma sau nu.
În acest articol voi încerca să punctez cinci mituri comune care învăluie consumul de marijuana:
1. Marijuana (canabis) nu provoacă dependență.
Este o idee falsă! Noile studii arată că un consum prelungit de canabis produce o dependență psihică majoră cu impact asupra motivației. Într-adevăr nu produce dependență fizică precum drogurile de mare risc ca heroina sau cocaina, dar produce acea asociere comportamentală de a mai vrea din nou și din nou. Tocmai asta înseamnă dependența psihică, a găsi tertipuri de a mai consuma încă o dată.
2. Consumul de marijuana nu produce sevraj.
În consumul prelungit se poate instala o formă de sevraj. Fie că vorbim de o agitație psihomotorie, insomnii, de pusee de furie, ieșiri bruște nejustificate, agresivitate fizică sau verbală față de ceilalți, toate acestea fac parte din paleta sevrajulului indus de consumul de canabis.â
3. Mai bine „fumez” decât să beau alcool.
Din două rele, o aleg pe cea care îmi convine! Sau e la modă! Atât canabisul cât și alcoolul sunt substanțe care alterează percepția. Adică în mod normal și natural, „pe aer pur”, o persoană nu ar face lucrurile pe care le face consumând alcool sau canabis.
4. Marihuana are proprietăți farmacologice.
Este adevărat că substanțele psihoactive din canabis – THC și CBD – sunt studiate atent pentru a demonstra potențiale efecte farmacologice în anumite maladii. Dar de la efectele farmacologice până la consumul recreațional, este distanță lungă. Efecte farmacologice are și heroina dar se știe clar că până și un consum recreațional duce la dependență.
5. Dacă se legalizează se elimină traficul.
Este parțial adevărat. Chiar dacă se legalizează, asta nu înseamnă că nu va exista cineva lângă magazinul autorizat (care plătește taxe pentru produsul dat) care va încerca să vândă același produs dar la preț considerabil mai mic. Plus de asta, va crește numărul de consumatori. Că de, e legal și de ce să nu încerc și eu!?
Ceea ce încerc să transmit prin acest articol e că este foarte important să privim în ansamblu la ceea ce ne expunem pe termen scurt și lung. O informație corectă poate face diferența dintre o familie fericită și un pat în secția de psihiatrie.
Drd. Psih. Miu Florian Viorel
Fondator Prosalvita, www.prosalvita.ro
Citește și articolul: Dependența trece dincolo de voință! Despre adicție și prejudecăți