Vernisajul Colecţiei etnografice Moştenirea Bănăţeană va avea loc miercuri, 26 septembrie, ora 17.00. Ansambluri vestimentare, podoabe şi documente foto-etnografice vor fi expuse în Salonul oficial din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos din Galați.
Colecţia etnografică Marius Matei se remarcă prin profesionalismul alcătuirii şi prin bogăţia pieselor selecţionate. Colecţia etnografică Moştenirea Bănăţeană, care poate fi văzută în Girocul Timişoarei, este astăzi singura expoziţie de acest gen din Banat şi printre cele mai lăudate colecţii private din România în materie de costum popular.
În Banat putem spune că se ilustrează cel mai bine acel tip de înţelepciune populară care vorbeşte că „fiecare casă şi-a avut legea ornamentelor şi a cromaticii”. Costumul popular bănăţean vorbeşte întâi de toate despre oamenii de aici care datorită modului de viaţă, a meşteşugului şi în contact cu lumea central-europeană încă din secolul al XVIII-lea, au folosit în alcătuirea costumului surse de inspiraţie din cele mai diverse în privinţa materialelor. Costumul de aici aduce în prim plan dialogul cu popoarele conlocuitoare din Imperiul Austro-Ungar. Dacă portul popular bănăţean atinge un indice de somptuozitate şi fast cu totul special, pentru că aici firul de aur şi argint este cel care îi conferă, în special costumului feminin, o notă de nobleţe şi bogăţie pe care nu o întâlnim în alte părţi ale ţării, în aceleaşi epitete se poate vorbi şi despre colecţia etnografică Marius Matei, colecţie atent şi cu profesionalism realizată, ce a stârnit de mult timp deja invidia colecţionarilor şi chiar a muzeelor de profil.
Această colecţie este însă, întâi de toate, expresia unui suflet cald şi voios, cu puternice simţăminte naţionale şi cu un adânc respect faţă de zestrea moşilor şi strămoşilor insuflat în adevărată „şcoală” a familiei.
Colecţia etnografică Marius Matei, poate fi astăzi, pe drept cuvânt, socotită ca una dintre cele mai bune şi mai vizibile părţi de identitate naţională. Expoziţiile sale realizate împreună cu Asociația Culturală Octavian Smigelschi în multe oraşe din România şi din străinătate constituie o adevărată pledoarie pentru salvarea memoriei şi a patrimoniului cât şi pentru o valorificare adevărată a tot ceea ce înseamnă creaţie populară autentică.
Expoziţia Moştenirea Bănăţeană – care are loc acum la Galați – este realizată în parteneriat cu Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi din Sibiu şi Muzeul Satului Bănăţean. În cadrul evenimentului va avea loc și momentul artistic ”Ritualurile” susținut de artista Lia Lungu.
S-ar putea să te intereseze şi articolul Șantierul Naval Damen Galați aniversează 125 ani printr-o expoziție